SaS: Program budúcej vlády nepodporíme

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Strana Smer-SD vo svojom programe na roky 2012 až 2016 mala v pláne bojovať proti korupcii, ale reálny vývoj šiel celkom opačným smerom. Rovnako mala v pláne bojovať proti daňovým únikom a podvodom, ale aj aktuálna kauza podnikateľa Ladislava Bašternáka ukazuje, že tento boj sa netýkal všetkých. Preto aktuálne proklamácie na tému korupcie, daňových únikov v programe budúcej vlády berieme s veľkou rezervou až nedôverou. A o to skôr, že hlavní aktéri podozrení z krytia úplatkov, machinácií a podvodov zostávajú vo funkciách.

Právny štát je typickou hodnotou, ku ktorej sa verbálne hlásia všetky vlády, ale to, čo previedol Smer-SD počas svojich dvoch vlád napríklad v kauze Hedvigy Malinovej, nemá s právnym štátom nič spoločné.

Uznávame, že niektoré návrhy a deklarácie v programom vyhlásení budúcej vlády znejú nádejne – napríklad oblasť školstva. Vidíme tu snahu o zavádzanie moderných pedagogických prístupov, ochotu počúvať učiteľov a širokú odbornú verejnosť.

Obdobne sa s porozumením pozeráme na snahy zreformovať zdravotníctvo, na profesionalizáciu štátnej správy, ako aj snahu definovať politické nominácie. Určite privítame, ak sa zruší povinná zdravotná služba, zlepší regulačný rámec pre podnikateľov a do rozhodovania verejných orgánov zavedú princípy „hodnoty za peniaze“.

Voči PVV máme však zásadné výhrady. Dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu verejnej správy do roku 2020 považujeme za lacný trik, ktorým sa budúca vláda snaží obhájiť neschopnosť skonsolidovať verejné financie v reálnom čase, a to do roku 2018. Zníženie dane z príjmov právnických osôb na 21 percent je absolútne nedostatočné a znižuje konkurencieschopnosť Slovenska v rámci V4. Nevidíme žiadny rozumný dôvod, aby sa daňové licencie zrušili až od roku 2018.

Vládna koalícia naznačuje snahu o zlepšenie podnikateľského prostredia, ale úvahy o zavedení osobitného odvodu pre obchodné reťazce, zvláštne štátne stimuly pre kúpeľníctvo, snahy o zvýšenie slovenských potravín na domácom trhu vedú presne opačným smerom – k diskriminácii a protekcionizmu. Zriadenie národného leteckého dopravcu a národného vodného dopravcu považujeme za totálny ekonomický nezmysel, za vytvorenie ďalších príležitostí na korupciu, tunelovanie verejných zdrojov a neefektívnosť.

V programe budúcej vlády nám chýba liberalizácia Zákonníka práce pre ľahšie zamestnávanie, dokončenie projektu UNITAS, systematické znižovanie daní a odvodov, reforma štátnej správy, konkrétne opatrenia na znižovanie administratívnej záťaže podnikateľov a zamestnávateľov, prijatie ústavného zákona na ochranu dôchodkového systému, zmeny v prospech udržateľnosti prvého piliera a na posilnenie dôchodkového sporenia a v neposlednom rade jasný politický akcent na riešenie segregovaných rómskych spoločenstiev.

V neposlednom rade zrozumiteľnosti dokumentu by nesporne pomohlo, keby bolo výrazne kratšie. Oveľa väčší dôraz ako na kvetnaté proklamácie a ciele malo vládne zoskupenie klásť na nástroje a opatrenia, ktoré chce počas svojho mandátu realizovať.

- Reklama -