Droba (SaS): Bratislavský dopravný podnik odkazuje: Cestujte autom

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

Dňa 31.3. zverejnil Dopravný podnik Bratislava (DPB) na svojej internetovej stránke na prvý pohľad skvelú informáciu: “DPB prináša nový produkt – 40 minútový SMS cestovný lístok”. Realita je úplne iná ako prezentácia marketingového oddelenia DPB. Vrátane načasovania – zmeny sú platné od prvého apríla. A vôbec nejde o žart.

“Dopravný podnik Bratislava informuje cestujúcu verejnosť, že od 1. apríla 2016 bude poskytovať cestujúcej verejnosti nový produkt v podobe SMS cestovného lístka s časovou platnosťou 40 minút za 1 euro. Pôvodný SMS cestovný lístok s časovou platnosťou 70 minút ostáva, avšak upravuje sa jeho cena z 1 eura na 1,30 eur.”

Preložené do ľudskej reči: Za pôvodnú cenu (1 €) budete cestovať skoro o polovicu kratšie (40 minút namiesto pôvodných 70 minút). Ak budete chcieť cestovať 70 minút, zaplatíte o tretinu viac (1,3 € namiesto pôvodných 1 €). “Nový produkt” v réžii Dopravného podniku teda nie je nič iné, ako zásadné zdražovanie v neprospech cestujúcej verejnosti. DPB má asi nadmerný počet cestujúcich a tak sa ich rozhodol od cestovania verejnou dopravou odradiť. Inak si nemožno vysvetliť toto radikálne zdraženie. Viete si predstaviť, čo by sta stalo, keby napríklad cena elektriny alebo benzínu zdražela o tretinu? Nehovoriac o tom, že DPB si nedal ani len tú námahu, aby o pripravovaných zmenách verejnosť včas informoval. Správa na webstránke dopravného podniku vyšla deň pred vstúpením zmien do platnosti (31.3.) a na Facebooku DPB dokonca až v deň platnosti (1.4.).

Cestovanie na SMS lístok v Bratislave je drahšie ako v Prahe alebo Brne. Bratislava má najdrahší dokonca aj mesačný predplatený lístok. Za zamyslenie stojí aj provízia z SMS lístkov pre mobilných operátorov. V roku 2014 im odviedol dopravný podnik viac ako 900 tisíc eur. 

Ozaj, čo keby si múdre hlavy v DPB sadli s mobilnými operátormi a zamysleli sa nad možnosťou SMS lístkov pre zahraničných návštevníkov? Sedem rokov som pracoval pre mobilného operátora a procesne to nepredstavuje žiadny problém. Prečo by nemohla byť Bratislava customer-friendly? 

 

Bratislava

40 min = 1 €

70 min = 1,3 €

Mesačník 26,9 €

Praha

30 min = 0,88 € (24 Kč)

90 min = 1,18 € (32 Kč)

Mesačník 550 Kč (20,4 €)

Brno

20 min = 0,74 € (20 Kč)

75 min = 1,07 € (29 Kč)

Mesačník 550 Kč (20,4 €)

Cestovanie MHD pomáha znižovať dopravné zápchy, je ekologickejšie a šetrí miesta na parkovanie. Kým vo svete robia samosprávy všetko pre to, aby bola verejná doprava atraktívnejšia, Bratislava ide proti prúdu. Cena lístka musí byť výhodnejšia ako cesta autom. V hlavnom meste je opak pravdou. Osemkilometrová cesta autom stojí v priemere 64 centov, električkou alebo busom 100 centov.

Vážené vedenie DPB, keď budem najbližšie stáť v nekonečnej zápche a pozerať sa na prázdne vozidlá MHD, určite si na Vás rád spomeniem a v duchu Vám pogratulujem k skvelej práci.

- Reklama -