Minister Gajdoš predstavil prezidentovi SR A. Kiskovi programové priority rezortu obrany

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Som rád, že som mohol pánovi prezidentovi predstaviť programové priority za rezort obrany,“ povedal minister Gajdoš. Zdôraznil, že sa bude uchádzať o širšiu spoločenskú a politickú dohodu v strategických otázkach rozvoja obrany štátu, pri tvorbe a prijímaní potrebných zákonov. „Pripravíme novú obrannú stratégiu a budeme participovať na novej Bezpečnostnej stratégii SR pod gesciou ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí,“ uviedol.

V medzinárodnej oblasti je základným posolstvom ministerstva obrany proeurópska a protransatlantická orientácia.„Sme členom NATO a budeme si plniť naše záväzky. Samozrejme v rámci regionálnej spolupráce zostáva naďalej prioritou V4,“ zdôraznil minister Gajdoš. 

Ďalšou z priorít, ktorú chce šéf rezortu obrany presadiť, je skvalitnenie pripravenosti záloh ozbrojených síl. „Práve pre ich tvorbu by mohla byť kľúčovým nástrojom dobrovoľná vojenská príprava. Veríme, že tento projekt mladých ľudí dostatočne osloví a spolu s ďalšími aktivitami napomôže k zvyšovaniu vlastenectva a branného povedomia občanov,“povedal. Zároveň pripomenul, že zabezpečovanie obrany je nielen povinnosťou, ale aj cťou pre každého občana Slovenska. Rezort obrany plánuje tiež pokračovať v modernizačnom procese. „Budeme postupovať transparentne, s maximálne efektívnym využitím finančných prostriedkov,“ zdôraznil minister.

Ako uviedol prezident SR Andrej Kiska, je dôležité, aby presadzovanie plánov a modernizácia armády boli koncepčné, transparentné a zrozumiteľné. S ministrom obrany hovorili tiež o medzinárodných záväzkoch. „V júli ideme na samit NATO. Požiadal som preto pána ministra o podrobný audit naplňovania našich záväzkom voči spojencom a tiež intenzívnu komunikáciu s ministrom zahraničných vecí, aby sme presne vedeli a začali sme sa pripravovať na to, s čím pôjdeme na samit do Varšavy,“ uviedol hlavný veliteľ Ozbrojených síl SR.

- Reklama -