SaS: NR SR musí prezidentovi navrhnúť odborne a morálne spôsobilých kandidátov na ústavných sudcov

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Rozhodnutie, ktorým plénum Ústavného súdu SR odmietlo prerozdeliť veci po sudcovi Ľubomírovi Dobríkovi, nám pripomenulo dôležitosť riešenia súčasného stavu. Ten je vyvolaný tým, že Smerom ovládaná Národná rada SR systematicky navrhuje prezidentovi Andrejovi Kiskovi na vymenovanie za sudcov ústavného súdu kandidátov, ktorí sú na výkon tejto funkcie odborne a morálne nespôsobilí.

„Vyzývame všetkých, ktorí majú možnosť sa zasadiť o riadny chod Ústavného súdu SR, aby odmietli politikárčenie a urobili maximum pre to, aby za sudcov ústavného súdu boli zvolení a na vymenovanie navrhnutí kandidáti, ktorých prezident môže s čistým svedomím vymenovať,“ zdôraznil Baránik.

Každý kandidát na ústavného sudcu by mal byť podľa jeho slov podrobený detailnej analýze jeho predchádzajúcej právnickej činnosti, osobných postojov a morálky. Výsledky analýzy majú potvrdiť, že daný kandidát je na túto kľúčovú funkciu riadne spôsobilý a pripravený. „Vyzývame všetky parlamentné strany, aby odložili vzájomné politické animozity a spoločne vybrali takých kandidátov, za ktorých sa Národná rada SR ako celok nebude musieť hanbiť,“ uzatvára Baránik.

- Reklama -