Pavlovič (SNS): Demokratický režim k nám prišiel pred 26 rokmi

0
Maroš Pavlovič (Autor: Archiv MP)

Udalosti spred 71 rokov priniesli koniec utrpenia, ktoré ľudia zažívali v II. svetovej vojne. Jej cieľom bolo podriadiť svet nenávistnej ideológii. Už 71 rokov si na Slovensku pripomíname skončenie éry tohoto totalitného režimu, ktorý nepoznal demokraciu a hodnoty, ktoré na Slovensku vyznávame teraz.

Po oslobodení spod nacistickej nadvlády však prišla nadvláda iná – komunistický režim. Bol to takisto režim, ktorý demokratické princípy neuznával, len sa na ne hral. Ďalších 40 rokov si ľudia nemohli slobodne vysloviť svoj názor, inak ich čakali perzekúcie, šikanovanie a v prípade 50-tych rokov minulého storočia aj vykonštruované politické procesy končiace popravami.

Demokratický režim k nám prišiel pred 26 rokmi. A vo svojich prvých rokoch stál na chabých detských nohách, pričom sa ich usilujeme stále a stále posilňovať. Demokracia je však veľmi krehká a vyžaduje si bdenie občanov nad systémom, nad extrémnymi náladami a takisto si vyžaduje historickú skúsenosť, alebo minimálne vedomosť. Preto je potrebné pripomínať si udalosti, z temnejšej stránky našej minulosti, aby sme vedeli vhodne reagovať na výzvy pítomnosti a budúcnosti.

- Reklama -