Prezident navštívil Luník IX, zdôraznil úlohu vzdelania

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

„Mali by sme spraviť všetko preto, aby každé jedno dieťa, ktoré raz opustí školu, malo vypestované základné návyky, malo vzdelanie a hlavne, aby pochopilo život a malo sa chuť doň zapojiť.”

Materskú školu na Hrebendovej ulici označil prezident za jeden z príkladov, ako to môže fungovať. Už šesť rokov tu pracujú s projektom, v rámci ktorého si môžu rodičia odpracovať pobyt svojho dieťaťa v materskej škole na aktivačných prácach.

S riaditeľkou sa Andrej Kiska zhodol, že by bolo ideálne, keby deti navštevovali materskú školu minimálne rok, najlepšie tri roky. „Samozrejme, nemôže to byť zadarmo. Veci, ktoré sú zadarmo, si ľudia nevážia. Je potrebné nájsť spôsob, ako to vymyslieť.“

Podľa prezidenta je na Slovensku veľa pozitívnych príkladov riešenia rómskej problematiky a nie je potrebné vymýšľať nové modely. „Máme obecné podniky, materskú školu, ako je táto, máme základné školy, ktoré vedia pracovať s rómskymi komunitami. Nepotrebujeme vymýšľať nové veci, my potrebujeme zobrať to, čo funguje, ísť od osady k osade a uplatniť to,“ myslí si prezident.

Andrej Kiska v Košiciach navštívil i Konzervatórium Jozefa Adamoviča, ktoré ako jedno z mála na Slovensku ponúka maturitu aj v rómskom jazyku. Na pracovnom obede sa stretol s občianskymi aktivistami v oblasti podpory vzdelávania rómskych detí.

- Reklama -