EDS: Utečenecká kríza – 8 opatrení

0
EDS (Autor: EDS)

Spolu s našimi kolegami z ostatných európskych demokratických strán sme presvedčení, že je najvyšší čas aby sa vládni predstavitelia dohodli na európskej pohraničnej stráži, spoločnom európskom azylovom a migračnom systéme a predovšetkým na účinnej stratégii pre ukončenie krviprelievania v Sýrii.

V rámci nášho členstva v PDE-EDP sme sa preto s kolegami zo štátov celej Európy zhodli na nasledujúcich zodpovednostiach, ktoré na seba musí Európa zobrať:

1. EÚ a jej členské štáty musia prijať istý počet politických utečencov zo Sýrie;

2. EÚ a jej členské štáty nesmú nechávať ťarchu utečeneckej krízy na Grécku, ktoré situáciu už dlhodobo nezvláda;

3. žiadosti o azyl musí spracovať krajina, na ktorej území sa žiadatelia práve nachádzajú;

4. musia podľa potreby operovať pravidelné mechanizmy pre readmisiu;

5. musia sa zriadiť kancelárie spravované Európskou úniou v hostiteľských krajinách, aby sa žiadatelia o azyl registrovali priamo tam – žiadatelia o azyl sa tak dozvedia, či ich azyl v EÚ je prijatý alebo zamietnutý ešte pred tým, než prídu do EÚ, čím sa zabráni ich ilegálnym a nebezpečným cestám do EÚ;

6. musí sa prepojiť finančná pomoc Turecku na zastavenie pašeráckych sietí;

7. EÚ musí riadne monitorovať a spravovať svoje vlastné hranice vytvorením pobrežnej stráže a pohraničnej strážnej služby;

8. medzinárodná komunita spoločne s EÚ musí urobiť všetko pre to, aby sa ukončili boje v Sýrii – občianska vojna tam je totiž hlavnou príčinou utečeneckej krízy.

Sme presvedčení, že iba dodržiavanie týchto opatrení môže krízu pomôcť efektívne začať riešiť a zároveň ochrániť Schengen, ako i demokratickú a liberálnu Európsku úniu akú poznáme dnes.

Centrála EDS

- Reklama -