SaS: Vyhlásenie areálu Ekoiuventy za národnú kultúrnu pamiatku je prvým krokom k jeho navráteniu deťom

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sme radi, že snahy občianskych aktivistov aj bratislavských občanov o návrat Ekoiuventy do rúk deťom a mládeže sa dostali opäť o krok ďalej. Pozemok s chránenou pamiatkou stráca pre developerov na atraktivite a šance na jeho záchranu tým stúpnu,“ povedala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová, ktorá sa za zachovanie Ekoiuventy zasadzovala na pôde staromestského zastupiteľstva.

SaS na možné snahy o odpredanie Iuventy do súkromných rúk upozornila už v máji minulého roka. Ministerstvo školstva pod vedením Juraja Draxlera vtedy začalo s vysťahovávaním budovy a v spoločnosti silneli obavy z toho, že nevyužívaný pozemok štát odpredá do súkromných rúk. Kúpalisko Mičurín následne ostalo v lete zatvorené, v blízkosti areálu boli bez búracieho povolenia zbúrané budovy patriace Ministerstvu a nezákonne vyrúbané stromy.

„Sme presvedčení o tom, že pozemky dnes nie sú predané len vďaka tomu, že na celú záležitosť bola zacielená pozornosť médií aj verejnosti a bývalá vláda to vyhodnotila ako možnú hrozbu pre vlastnú reputáciu. V súvislosti s pozemkami okolo Ekoiuventy bolo v minulosti urobených zo strany štátu množstvo nerozumných rozhodnutí a nad reštitučnými procesmi v okolí stále visí veľa otáznikov. Dnes musíme urobiť všetko pre to, aby aspoň zvyšok areálu ostal zachovaný pre širokú verejnosť,“ skonštatoval poslanec SaS Martin Poliačik.

SaS dúfa, že ministerstvo školstva v dohľadnej dobe predstaví plán na revitalizáciu pozemku aj kúpaliska a vyhlási transparentnú súťaž o jeho využívanie.

- Reklama -