SaS: Personálne obsadenie ministerstva obrany je v rozpore s bezpečnosťou občanov krajiny

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

“Pre dôveryhodnosť našej vojenskej tajnej služby to malo fatálne následky. VS naďalej vedú a pôsobia v ňom ľudia, ktorí sú podozriví z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby /VSS/ počas prvej Ficovej vlády. Doslova šialené bolo to, že títo ľudia počas minulých rokov vyšetrovali v tejto veci sami seba a tak aj vyšetrovanie dopadlo,” dodal Galko.  

Výsledkom je podľa jeho slov to, že v súčasnosti je naše VS pre NATO a EÚ také nedôveryhodné, že v nadnesenom význame slov sa s našimi tajnými už nebaví v iných členských krajinách ani upratovačka. Preto prvým krokom nového ministra obrany Petra Gajdoša musí byť odvolanie súčasného riaditeľa VS Ľubomíra Skuhru a jeho výmena za dôveryhodného a bezúhonného odborníka.

„Následne musí prebehnúť tzv. vyčistenie VS od ľudí, ktorí boli doňho počas uplynulých 4 rokov dosadení doslova na teplé miesta z radov polície, SIS, Colnej správy a s odbornou prácou vo vojenskej tajnej službe nemajú nič spoločné a nevedia ju ani robiť. Nutná je teda personálna obmena kľúčových oblastí VS,“ informoval Galko.   

Zároveň je potrebné znížiť podiel pracovníkov zodpovedných za kontrarozviednu činnosť a na druhej strane zvýšiť podiel pracovníkov zodpovedných za rozviednu činnosť VS tak, ako je to štandardom v spojeneckých krajinách. „Pretože dnes je verejným tajomstvom, že 30% ľudí vo VS robí odbornú prácu a 70 % ich takpovediac sleduje,“ povedal. 

Druhá personálna výmena, ktorú je potrebné uskutočniť, je výmena riaditeľa sekcie obrannej politiky a zároveň bývalého riaditeľa VSS Róberta Tibenského, ktorý bol pridelencom v Izraeli, kde zabezpečoval nákupy vojenskej techniky. „Bol podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pri prenajímaní vily v Izraeli za štátne financie za účelom vlastného obohatenia sa. Jeho nadriadení ho viacnásobne žiadali o absolvovanie detektora lži, ktoré odmietol. Ako príslušník tajnej služby bol ďalej podozrivý z toho, že prenajímal konšpiračné byty sám sebe a využíval ich na súkromné účely a vlastné obohatenie sa,“ informoval Galko.

Tretia potrebná personálna výmena súvisí s ekonomickými vzťahmi na rezorte obrany. Na to, aby bol minister Gajdoš schopný plniť plnohodnotne svoju funkciu a zastávať ju v prospech Slovenska, potrebuje fungujúcu inšpekciu ministerstva obrany. „Počas štyroch uplynulých rokov tá Glváčova doslova spala. Nie je známy jediný prípad, kedy by na základe jej zistení prišlo k nejakým zásadným rozhodnutiam, či redukciám v chode ministerstva,“ povedal poslanec NR SR za SaS Milan Laurenčík. Riaditeľom tejto inšpekcie je František Blanárik.

„Za najspornejšie na Blanárikovi považujeme to, že disponuje bezpečnostnou previerkou. Stovky ľudí museli odísť zo štátnej služby pre zákon o utajovaných skutočnostiach, podľa ktorého aktívna spolupráca s ŠtB je pre vojaka diskvalifikačné kritérium vo vzťahu k bezpečnostnej previerke. Blanárik sa podľa nás nikdy nemal stať šéfom inšpekcie MO,“ uzavrel Laurenčík.

- Reklama -