Kiska prijal ministra zdravotníctva: Mám pocit, že vláda si uvedomuje krízu

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Zdravotníctvo je podľa prezidenta jedným z najväčších problémov Slovenska. „Zdravotníctvo je jedným z dôvodov, prečo ľudia strácajú dôveru v štát, základné fungovanie jeho inštitúcií,“ povedal Andrej Kiska s tým, že v ňom panuje „korupcia, netransparentnosť a eldorádo súkromných záujmov“.

Prezident je presvedčený, že Tomáš Drucker prevzal ministerstvo v osobitne zložitej situácii, pretože zlyhanie rezortu bude spoločnosť vnímať ako zlyhanie celej vlády. V tejto súvislosti podľa neho nemôžu byť poriadok a transparentnosť formulované ako cieľ, ale musí sa z nich stať samozrejmosť.

Jedným z opatrení v zdravotníctve by okrem DRG či eHealthu malo byť podľa Andreja Kisku aj spravenie poriadku v poplatkoch. „V tejto veci som podal podanie na Ústavný súd. Ale my vôbec nepotrebujeme čakať na výsledok rozhodnutia Ústavného súdu. Som presvedčený o tom, že vyberanie poplatkov sa absolútne vymklo spod kontroly. Je potrebné čím skôr vystaviť zoznam poplatkov, ktoré sú povolené, a všetky ostatné jednoducho zakázať,“ vyhlásil prezident.

Andrej Kiska a Tomáš Drucker diskutovali aj o tom, aká dôležitá je personálna politika v oblasti zdravotníctva: „Na Slovensku máme skutočne výborných špecialistov, či už sú to ľudia, ktorí sú priamo v zdravotníctve, alebo sú pridružených oblastí. Treba ich zapojiť do toho, aby sme so zdravotníctvom pohli.“

„Prvýkrát vo funkcii prezidenta mám pocit, že vláda si uvedomuje hĺbku krízy v zdravotníctve. Verím, že pán minister bude viesť doslova vojnu za záujmy pacientov. A ja mu budem držať prsty, aby mal na to vôľu aj um,“ uzavrel prezident.

- Reklama -