Nesrovnal: Obnovujeme národnú kultúrnu pamiatku hrad Devín

0
Primátor mesta Bratislava Ivo Nesrovnal (Autor: SITA)

„Všetci si pamätáme, keď sa v roku 2010 musela zastaviť rekonštrukcia horného hradu pre nedostatok peňazí. Nikto vtedy nevedel, či sa horný hrad podarí sprístupniť pre verejnosť. Dnes sme tu preto, lebo mestu Bratislava sa túto hroziacu situáciu podarilo vyriešiť. Vďaka nórskym fondom, príspevku zo štátneho rozpočtu ale aj príspevku mesta, rekonštrukcia horného hradu môže pokračovať.“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

„Preto som rád, že sme tieto peniaze získali z finančného mechanizmu EHP a Nórska a budeme môcť opäť sprístupniť horný hrad verejnosti. Je to totiž dôležitá národná kultúrna pamiatka, ktorá je vyhľadávaná ako turistami, tak aj návštevníkmi hlavného mesta,“dodal primátor. 

Rekonštrukčné práce spočívajú v pamiatkovej obnove hradobných konštrukcií časti areálu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorých súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad a stavebné úpravy na strednej a hornej terase. Aktuálne sa ukončuje nadmurovanie dvojpriestorovej architektúry odkrytej archeologickým výskumom  a práce súvisiace so spevnením plochy strednej terasy. „Osadili sme hlavné nosné prvky oceľového schodiska na strednej terase a na spodnej časti hornej terasy. V súčasnosti sa pripevňujú zábradlia tvorené stĺpikmi, na ktoré bude prikotvená výplň s priebežným madlom,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák. 

„Od druhej polovice tohto roka začneme s obnovou expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Vzhľadom na charakter prác a súvisiacu prípravu expozície, sa budú môcť návštevníci NKP hrad Devín dostať na horný hrad a navštíviť muzeálnu expozíciu v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala v apríli budúceho roka,“ povedal riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross. Múzeum mesta Bratislavy sa bude podieľať na realizácii obnovenia expozícií. 

Projekt „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“ sa realizuje v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení financovanom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom 85% nákladov je hradených prostredníctvom grantu EHP a Nórska (z toho 15% nákladov tvorí štátny rozpočet) a zvyšných 15% nákladov je spolufinancovaných Hlavným mestom SR Bratislava. Celková hodnota projektu je 399 729 EUR.

- Reklama -