SaS: Šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by mala nominovať opozícia

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Sme presvedčení, že na funkcie riaditeľov štátnych nemocníc by mali prebehnúť transparentné výberové konania založené na merateľných kritériách, aby sa ich plnenie dalo vyhodnocovať. Riadenie nemocníc sa musí stať príležitosťou pre manažérov, ktorí zásadné zlepšenie ich fungovania chápu ako dôležitú súčasť svojho profesionálneho životopisu,“ uvádzajú predstavitelia strany Sloboda a Solidarita.

Do prostredia, ktoré je silne ovplyvnené rôznymi partikulárnymi záujmami, treba vniesť takzvanú krížovú kontrolu. „Od vládnej koalície očakávame, že do kontrolných a dozorných orgánov štátnych zdravotníckych zariadení a inštitúcií podporí aj nominantov opozície,“ dodávajú s tým, že osobitné postavenie v zdravotníctve a teda aj v tom, akú má verejnosť k nemu dôveru, má Úrad pred pohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Musí to byť skutočne nezávislý orgán, ktorý spravodlivo posudzuje sťažnosti občanov na lekárov a nemocnice, ktorý s profesionálnym nadhľadom kontroluje činnosť zdravotných poisťovní,“ hovoria liberáli.

Súhlasíme s odborníkmi, že by na čele tohto úradu by mala byť dôveryhodná osobnosť, ktorá svoju kompetentnosť a mravnú integritu už preukázala. Podľa zákona predsedu úradu na návrh ministra zdravotníctva vymenúva a odvoláva vláda. „Strana SaS v tejto súvislosti pokladá za správne, aby sa súčasťou nepísaných pravidiel stalo i to, že vláda pri obsadzovaní funkcie predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude akceptovať personálny návrh opozície. Sme pripravení na tieto témy rokovať s ministrom zdravotníctva i predsedami koaličných strán,“ uzatvára vedenie SaS.

Richard Sulík, predseda SaS

Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS

Ľubomír Galko, podpredseda SaS

Jozef Mihál, podpredseda SaS

- Reklama -