SMER-SD: Februárová nezamestnanosť je najnižšia za posledních sedem rokov

0
Líder strany Smer-SD a premiér Robert Fico (Autor: SITA)

Richter pripomenul, že na Slovensku pokračuje ekonomický rast a všetky prognózy predpovedajú, že pozitívny trend pretrvá aj v tomto roku. „Sú vytvorené všetky podmienky a predpoklady pre politiku rastu zamestnanosti a, naopak, poklesu nezamestnanosti. Osobne predpokladám, že pri tomto vývoji sa môžeme v roku 2016 priblížiť k hranici 9 % evidovanej nezamestnanosti,“ zdôraznil.

Minister vyčíslil, že evidovaná nezamestnanosť sa za štyri roky jeho funkčného obdobia znížila o 87.978 osôb. Celková nezamestnanosť zase v tomto období klesla o 71.837 osôb. Počet nezamestnaných mladých ľudí do 29 rokov sa znížil o 45.917. „O takmer 22.000 osôb poklesla dlhodobá nezamestnanosť a približne o tisícku poklesla nezamestnanosť v kategórii 50 a viac rokov,“ doplnil s tým, že za to môžu cielené opatrenia rezortu.

Od apríla 2012 do februára 2016 vzrástol počet voľných pracovných miest na úradoch práce o 28.284. „Vzhľadom na počasie, už v priebehu februára začali zamestnávatelia prijímať aj tzv. sezónnych pracovníkov. V marci a apríli bude tento vývoj, aj vzhľadom na vegetáciu a poľnohospodárske práce, ktoré s tým súvisia, celkom iste pokračovať,“ domnieva sa šéf rezortu práce.

Ako dodal, vo februári sa už prejavili aj dynamicky sa rozvíjajúce národné projekty z Operačného programu Ľudské zdroje, ktoré sú určené najmä pre znevýhodnené skupiny na trhu práce, teda mladých, dlhodobo nezamestnaných a ľudí nad 50 rokov. V uplynulom mesiaci klesla nezamestnanosť všetkých týchto skupín. Napríklad počet nezamestnaných evidovaných viac ako štyri roky sa znížil o 638 a medziročne o 5354.

Vďaka súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi sa podľa Richtera podarilo za 14 mesiacov platnosti tohto opatrenia zamestnať 19.217 uchádzačov o prácu.

zdroj: TASR

- Reklama -