Bugár (Most-Híd): Žijem najťažšie dni svojej politickej kariéry

0
Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Mám na mysli spoluprácu, schopnosť prijímať kompromisy, odlišovať názory od faktov, urobiť „hrubú čiaru“ za minulosťou. Tí ktorí mi doteraz tlieskali za spoluprácu, dnes ju odsudzujú a nazývajú zradou. Tí, ktorí ma od založenia Most-Híd nazývajú zradcom, teraz tlieskajú predčasným voľbám, ktoré okrem destabilizácie Slovenska a posilnenia extrémistov neprinesú nič.

Vždy som bol zástancom politiky malých krokov. Meniť, zmeniť charakter riadenia štátu a charakter krajiny môžete buď zo dňa na deň, alebo postupne. Závisí to od toho, čo Vám okolnosti dovoľujú. A voľby 5. marca tohto roku dali jednoznačný rámec pre budúce možné kroky.

Aj ja by som si želal jednoznačnú, proreformnú, skutočne pravicovú vládu. V momente, keď po Sneme SNS bolo jasné, že nevznikne pravicová vláda, jedinou možnosťou zostal vznik ľavo-pravej koalície. Je pravda, že mohla v vyzerať inak, ak by SaS nevolila ľahšiu cestu. Mohli sme v trojici SaS, Sieť a Most-Híd byť s vtedajšími 42 hlasmi razantným protipólom Smeru. Ale k tomu, aby aj niekto okrem mňa musel urobiť „hrubú čiaru“ nedošlo. Žiaľ. Pre Most-Híd a pre mňa osobne predčasné voľby, ani úradnícka vláda, ktorá by k nim smerovala tak či tak, sú absolútne neprijateľným riešením. Kvôli rizikám nárastu extrémizmu a nesystémových síl. Žiadne predčasné voľby ešte nič nevyriešili. Stačí si spomenúť na tie po páde vlády Ivety Radičovej. Po týchto štyroch rokoch a po  5. marci vidíme, kam to dospelo. Byť proti každému a všetkému je veľmi lúbivé v kampani. Na takúto rétoriku sa ľahko získavajú hlasy. Už ale nie sme v kampani. Musíme prijímať zodpovedné rozhodnutia, ktoré nemusia byť populárne. Ale som presvedčený, že krok za krokom môžu viesť k úspechu.

Posledné dni som sa zúčastnil štvrtého rokovania o programových prioritách vlády. Dnes môžem prehlásiť, že nikdy, za žiadnej koalície sa nám nepodarilo presadiť do tohto zásadného dokumentu toľko, ako teraz. Ja som dnes presvedčený o tom, že ak sa podarí pretaviť tieto ustanovenia do programového vyhlásenia novej vlády, a tieto úlohy aj zrealizovať, tak sme sa rozhodli správne. Pretože ja som v politike preto, aby som hľadal riešenia. To je moja úloha.

Nestačí sa tváriť, že nám ide o Slovensko a zapadnúť v straníckych vodách a v osobných ambíciách. Nepoškvrnene stáť na postrannej čiare a kričať hráčom, ako majú hrať. Treba ísť na ihrisko a hrať ten zápas. S najväčším možným nasadením.

Ja, my  tento zápas dohráme. Verím že úspešne. 

- Reklama -