Gröhling (SaS): Ako za týždeň zradiť voliča

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Pripomína mi to detskú rozprávku o škorpiónovi a žabe. Škorpión požiadal žabu, aby ho preniesla na druhú stranu rieky. Tá sa bála, že ju škorpión bodne a otrávi, no napokon sa dala prehovoriť, lebo jej škorpión sľúbil, že jej neublíži. Žaba škorpióna preniesla na druhý breh rieky, ten ju bodol a žaba sa začala topiť. „Prečo si mi to spravil?“ spýtala sa. „Ja za to nemôžem, ja taký proste som,“ odvetil škorpión.

A tak aj voliči preniesli svojich kandidátov na druhú stranu rieky – do parlamentu. S pochybnosťami a naštrbenou vierou, ale spravili tak. Tí ich bodli a pustili k vode. 

Viem, že dnes sa slušnosť nenosí. Že klamstvá niektorí berú na ľahkú váhu, alebo ešte lepšie, za súčasť života. Že dodržať slovo je pre niektorých skôr raritou a nie bežnou vecou. No neuškodilo by pripomenúť si, že volič nie je jednosmerný lístok do parlamentu. Nie je to bicykel, ktorý použijete a zahodíte. Nie je to fackovací panák. Vo voličoch skrsla nádej na zmenu a tí, ktorým odovzdali dôveru do rúk, túto nádej pochovali.

Nemali by však pochovať nádej v politikov ako takú. Strana SaS dala svojim voličom sľub, ktorý splnila. Dodržala slovo, ukázala, že si váži hlasy voličov a nezradí ich. Ak by všetky strany konali rovnako, dnes by to tu vyzeralo úplne inak. Napokon, bolo by to dobré aj pre nich – v rozprávke sa totiž nakoniec utopila aj žaba aj škorpión.

- Reklama -