Ministerstvo: Vďaka nákupu lietadiel Spartan nestratia Ozbrojené sily SR spôsobilosť dopravného letectva

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

„Ide o jeden z najväčších modernizačných projektov v histórii ozbrojených síl.Zvládli sme to, o čom mnohí v minulosti len rozprávali,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Verejná obchodná súťaž sa uskutočnila na základe požiadaviek Ozbrojených síl SR v roku 2008. O kúpu týchto lietadiel mal rezort obrany záujem aj za vlády Ivety Radičovej. Nákup sa však podaril realizovať až súčasnému vedeniu, a to za nižšiu cenu, ako bola pôvodne vysúťažená. Nákup lietadiel Spartan sa mohol uskutočniť vďaka konsolidácii, lepšiemu manažmentu a využívaniu verejných zdrojov.

Nákup lietadiel Spartan je v súlade s Koncepciou rozvoja Vzdušných síl OS SR, ku ktorej boli prizvaní aj viacerí odborníci z oblasti vojenského letectva, bývalí funkcionári ministerstva obrany, predstavitelia opozičných politických strán, ako aj odborná verejnosť.

Nákupom lietadiel Spartan Ozbrojené sily SR nestratia spôsobilosť dopravného letectva. Výhodou budeich stála dostupnosť a nasadenie v čase a rozsahu podľa aktuálnej potreby, a to tak pre potreby domáceho, ako aj medzinárodného krízového manažmentu.Zaradením lietadiel Spartan do výzbroje budú vzdušné sily disponovať modernými strednými dopravnými lietadlami.Lietadlá Spartan sú určené na prepravu materiálu, osôb a dokonca aj hasenie.

- Reklama -