Župan Blanár: Polícia preverila a odmietla nepodložené tvrdenia v súvislosti s nákupom CT

0
Predseda Žilinskej VÚC Juraj Blanár (Autor: zask.sk)

Minulý rok som dostal na stôl podľa môjho názoru politicky motivovaný podnet s cieľom poškodiť dobré meno nemocnice. Tento podnet som postúpil polícii, keďže je úlohou orgánov činných v trestnom konaní, aby ho preverili. Aby to nemohol nikto ani po rokoch ďalej v budúcnosti zneužívať, ako je tomu opäť aj pred tohtoročnými parlamentnými voľbami.

Tento podnet, ktorý som postúpil polícii, vyšetrovateľ preveril a nepodložené podozrenia vo veci nákupu CT odmietol. Vyšetrovateľ zároveň uviedol, že v uvedenej veci nie je dôvod na ďalšie konanie. Podľa výsledného uznesenia vyšetrovateľa nebola vo verejnom obstarávaní dojednaná niektorému zo súťažiteľov prednosť alebo výhodnejšie podmienky a súťažné podmienky neboli nastavené tak, aby vyhovovali len jednej spoločnosti. Správa ďalej uvádza, že mimoriadnu situáciu nebolo možné predvídať a Žilinský samosprávny kraj konal v danom prípade dokonca nad rámec zákona s cieľom získať najnižšiu cenu – 1,073 mil. € aj so servisom na sedem rokov. A už v súčasnosti vďaka tomuto obstarávaniu so servisom zatiaľ ušetrila Kysucká nemocnica finančnú čiastku vo výške od 200.000 do 280.000 eur.

Som rád, že tento podnet s množstvom nepodložených tvrdení a dôkazov bol dôkladne preverený policajným vyšetrovateľom a v plnej miere zamietnutý. Kysucká nemocnica bola pri jeho preverovaní maximálne súčinná a ako potvrdila samotná polícia, nemá čo zakrývať. Verím, že téma nákupu CT prístroja v Kysuckej nemocnici už nebude naďalej politicky zneužívaná. Okrem toho, že prístroj bol zakúpený nielen v súlade, ba až nad rámec, zákona, dôležité je to, že v súčasnosti môžu v nemocnici vďaka prístroju vyšetriť kvalitne a efektívne ročne viac ako 8.000 pacientov. Pričom pri starom CT to bolo o polovicu menej – okolo 4.000 vyšetrení.

Viac informácií si môžete prečítať aj na týchto odkazoch:

  • http://www.zilinskazupa.sk/sk/aktuality/aktuality/zavadzajuce-informacie-dennika-pravda-kysuckej-nemocnici.html
  • http://www.zilinskazupa.sk/sk/aktuality/aktuality/komu-prekaza-nasim-zupnym-nemocniciam-dari-2.html
- Reklama -