EDS: Výsledky volieb odzrkadľujú vzburu v slovenskej spoločnosti

0
EDS (Autor: EDS)

Výsledky volieb do Národnej Rady Slovenskej republiky 2016 odzrkadľujú vzburu v slovenskej spoločnosti. Všade prítomná korupcia, nespravodlivosť a nerovnosť pred zákonom, extrémne zaťažujúca byrokracia, ktorá je nastavená v neprospech občanov a v prospech veľkých organizácií, politický egoizmus a nedostatok osobností a štátnickej vízie v slovenskej politike spôsobilo, že sa do parlamentu dostala extrémistická, neo-nacistická politická strana. Je strašné, že 71 rokov po katastrofe druhej svetovej vojny budú v slovenskom parlamente sedieť ľudia, ktorí otvorene spochybňujú holokaust, znevažujú SNP, velebia gardistov z čias Slovenského štátu a rozosievajú neznášanlivosť a rasizmus. Je to šokujúce a veľmi zlé.

Situácia je o to vážnejšia, že Slovensko o necelé štyri mesiace predsedá v Európskej rade.Slovensko bude viesť rokovania o novej európskej legislatíve, zastupovať Radu vo vzťahu k ostatným inštitúciám EÚ a predovšetkým riešiť aktuálne vážne problémy, ktorým EÚ čelí. Predsedníctvo Slovenska v Rade bude mať preto oveľa väčšiu váhu, dôležitosť ale i z toho vyplývajúcu zodpovednosť ako mali predsednícke krajiny v minulých rokoch. Ako však budeme túto kľúčovú úlohu zastávať s extrémistami v parlamente? Veď ĽSNS okrem iného otvorene útočí na Európsku úniu a na posolstvo, hodnoty a zmysel európskeho spoločenstva. Ako členovia pro-európskej strany, zastavajúcej európske hodnoty a integráciu, sme z tohto hlboko znepokojení.

Egoizmus slovenských politikov, zlé vládnutie doterajšej vlády, jej slabá orientácia na európsku politiku a zneužívanie utečeneckej krízy spôsobili, že si frustrovaní občania radšej zvolili do parlamentu extrémistov. Treba razantne pomenovať tieto príčiny a začať pracovať na ich odstránení. Slovensko predsa ide šesť mesiacov viesť 27 štátov EÚ a to je viac než opodstatnený dôvod na to, aby sme z výsledkov volieb všetci vyvodili zodpovednosť a urobili všetko pre to, že toto bolo poslednýkrát, čo si Slovensko zvolilo extrémistov do parlamentu.

Centrála EDS

- Reklama -