Rekonštrukčné práce na sprístupnení horného hradu Devín sú v plnom prúde

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Rekonštrukčné práce sa pôvodne mali začať v polovici marca, vzhľadom k priaznivému počasiu sa však začalo už vo februári.„Takáto mierna zima stavebným prácam praje. Čím skôr budú práce ukončené, tým skôr bude horný hrad Devín opäť sprístupnený verejnosti. Bratislavčania a  ďalší návštevníci si tak budú môcť naplno užiť túto krásnu kultúrnu pamiatku,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

„Prvá fáza projektových aktivít, ktorej súčasťou boli práce týkajúce sa vyčistenia hradného brala a osadenia monitorovacieho systému na zisťovanie pohybu nestabilných častí hradnej skaly, bola zrealizovaná v období od októbra do decembra 2015,“ vysvetlil Vladimír Gašperák, riaditeľ  mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá vykonáva stavebný dozor priebehu realizovaných prác. „Teraz nasledujú rekonštrukčné práce spočívajúce v pamiatkovej obnove hradobných konštrukcií časti areálu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorých súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad, stavebné úpravy na strednej a hornej terase,“ vysvetlil Gašperák. 

„Po skončení stavebných prác budeme môcť obnoviť expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. To je naplánované na toto leto,“ povedal Peter Hyross, riaditeľ Múzea mesta Bratislavy. 

Projekt sa realizuje v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení financovanom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom 85% nákladov je hradených prostredníctvom grantu EHP a Nórska a zvyšných 15% nákladov je spolufinancovaných Hlavným mestom SR Bratislavy. Celková hodnota projektu je 399 729 €.

Dodávateľ stavebných a montážnych prác stavby „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“ je spoločnosť HOLLSTAV s.r.o. Predmetom rekonštrukčných prác sú objekty Horného hradu, konkrétne: stredná terasa Horného hradu, horná terasa Horného hradu, Horný hrad – Citadela, podzemné priestory, elektroinštalácia a doplnenie prístupového schodiska na strednú terasu. 

- Reklama -