Hlasovať o projektoch Občianskeho rozpočtu je možné do konca februára

0
Eurobankovky a mince (Autor: SITA)

„Aktívni obyvatelia sú základom dobrého fungovania mesta. Verím preto, že do hlasovania sa zapojí čo najviac Bratislavčanov. Projekty, ktoré vyberú, zrealizujeme ešte v tomto roku,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Koncept Občianskeho rozpočtu sme upravili tak, aby sa hlasovalo o projektoch, ktoré mesto naozaj aj dokáže zrealizovať. Nechceme teda zavádzať občanov a sľubovať projekty, ktoré sa reálne nedajú v rámci Občianskeho rozpočtu uskutočniť. Podnety, ktorých realizácia nie je v našej kompetencii, sme poslali na úrady, ktoré ich riešiť môžu – zväčša na mestské časti. O všetkých ostatných projektoch rozhodovali odborníci v Rade na to určenej. Jej členovia vybrali finálne projekty, o ktorých môže verejnosť teraz až do konca mesiaca hlasovať,“vysvetlil primátor Nesrovnal. 

Na webovej stránke hlavného mesta je zverejnený formulár s jednotlivými projektmi rozdelenými v oblastiach: 1. Životné prostredie (5 projektov), 2. Doprava, ulice, nábrežia a verejné priestranstvá (8 projektov), 3. Školstvo, kultúra a šport (4 projekty) a 4. Sociálne veci, bezpečnosť a čistota (5 projektov). „Občania môžu v hlasovaní vybrať po jednom projekte z každej oblasti – každý hlasujúci tak udelí 4 hlasy. Po vyhodnotení preferencií začne magistrát s prípravou realizácie vybraných projektov. Ich ponuka je bohatá a verím, že Bratislavčania si z nej vyberú,” povedala námestníčka primátora Iveta Plšeková, ktorá je gestorom projektu Občiansky rozpočet. Hlasovať sa dá aj osobne vo Front Office na prízemí bratislavského magistrátu, kde je k dispozícii totožný formulár. 
 
Projekty vzišli z občianskych podnetov, ktoré Bratislavčania posielali v minulom roku do Burzy nápadov. Na základe výzvy Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy zaslali elektronickou poštou alebo odovzdali osobne do schránky zriadenej na podateľni občania 62 návrhov vo forme podnetov pre Občiansky rozpočet na rok 2016. Všetky došlé podnety posúdila Rada pre Občiansky rozpočet (zložená zo zástupcov mesta a verejnosti). Celkovo Rada pre občiansky rozpočet odporučila hlasovať o 22 projektoch, medzi ktorými je napríklad: príspevok pre útulok pre mačky, vytvorenie komunitnej záhrady, mesačné kontroly studničiek a prameňov, oprava chodníka pri Malom Dunaji, riešenie chýbajúcej protihlukovej steny pri Digital Parku, investícia do detského ihriska vo Vrakuni či vyčistenie budov v historickom centre od plagátov a ďalšie.

Z každej kategórie bude zrealizovaný projekt, ktorý získa najviac hlasov. Medzi 4 víťazné projekty sa rozdelí celkovo 50 000 EUR. Projekty zrealizuje Magistrát hl. mesta SR Bratislavy. 

Občiansky rozpočet vychádza z celosvetovo uznávaného konceptu Participatívneho rozpočtu. Cieľom princípu Občianskeho rozpočtu je presunúť časť rozhodovania o použití verejných financií na obyvateľov. Ide o rozpočtové kapitoly, na ktoré vzniká množstvo požiadaviek, ale zrealizovať je možné len časť z nich. O konkrétnej sume vyčlenenej na projekty Občianskeho rozpočtu rozhodujú každý rok mestskí poslanci pri schvaľovaní rozpočtu.

Hlasovací formulár je dostupný na: http://www.bratislava.sk/vismo/formulare2.asp?id_f=1291

- Reklama -