Bojnice otvorili oslavy pri príležitosti 650. výročia udelenia mestských privilégií

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Bojnice si pripomínajú 650. výročie udelenia mestských privilégií, ktoré im 22. februára 1366 udelil uhorský kráľ Ľudovít I. Veľký z Anjou. Pri tejto príležitosti sa všetky tohtoročné mestské podujatia budú niesť v znamení osláv 650. výročia. Získanie privilégií prispelo k rozvoju mesta. Bojnice boli právne uznané za mesto a okrem mestských slobôd im Ľudovít I. Veľký z Anjou potvrdil právo na jatku, mlyn, kúpele a neskôr i jarmočné právo. Výsady taktiež prispeli k rozvoju remesiel a obchodu, posilnil sa význam mesta v hospodárskom a politickom živote. V súčasnosti sú Bojnice so zámkom a kúpeľmi významným centrom cestovného ruchu regiónu hornej Nitry, Slovenska i strednej Európy, ktoré poskytuje všestranné možnosti na oddych, zábavu i čerpanie nových atraktívnych zážitkov domácim i zahraničným návštevníkom.

Mesto otvorilo oslavy v piatok 26. februára 2016 vernisážou výstavy fotografií z Klubu priateľov histórie Bojníc s názvom „Stopy času v Bojniciach“, ktorá umožňuje širokej verejnosti spoznať neznáme dejiny mesta Bojnice, vidieť miesta, udalosti a osoby z tajných archívnou bojnických rodín. Súčasťou osláv bol aj slávnostný program pre žiakov základnej a materskej školy v Bojniciach a večerný galaprogram „Prechádzka časom“ v réžii Kultúrneho centra Bojnice, ktorý bol zostavený tak, že každý, aj kto nepozná históriu, sa z textov doplnených dataprojekciou, dozvedel, akými premenami prešli Bojnice za 650. rokov, koľko utrpenia jeho obyvatelia prežili, ale aj to z čoho sa môžu tešiť.

Slávnostný program si nenechal ujsť ani podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Richard Takáč, ktorý odovzdal primátorovi mesta Bojnice Františkovi Támovi chlieb a darčekové predmety. Ako povedal vo svojom príhovore: „Nech dnešný začiatok osláv 650. výročia udelenia mestských privilégií Bojniciam, kedy sa stretávajú zástupcovia mesta, jeho obyvatelia a jeho návštevníci a priaznivci, nájdu aj v nastávajúcom období spoločnú reč, spoločnú chuť urobiť Bojnice ešte krajším mestom, aby sme aj na ďalšie storočia mohli byť hrdí na mesto pod Bojnickým zámkom, tu na hornej Nitre v Trenčianskom kraji. Tak ako doposiaľ, samospráve mesta a jej obyvateľom bude nápomocný aj Trenčiansky samosprávny kraj“. Predseda Združenia miest a obcí hornej NitryVojtech Čičmanec odovzdal primátorovi mesta Pamätný list.

Začiatku osláv v Bojniciach sa zúčastnili viacerí poslanci Zastupiteľstva TSK, ako aj zástupcovia štátnej správy a predstavitelia okolitých miest a obcí. Súčasťou celomestských osláv budú sprievodné akcie, ktoré vyvrcholia prvý septembrový víkend za účasti delegácií z partnerských miest.

- Reklama -