Minister Čislák: U pacientky z Prešova potvrdili vírus Zika

0
Exminister zdravotníctva Viliam Čislák (Autor: SITA)

Pacientka sa vrátila z Južnej Ameriky, kde sa nakazila, s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Priebeh liečby bol dobrý, pacientka bola poučená a prepustená do domáceho ošetrenia už v piatok.

Z vírusu Zika netreba robiť paniku. Vírus spôsobuje mierne ochorenie, ktoré po niekoľkých dňoch odznie. Nebezpečenstvo Zika vírusu spočíva v jeho predpokladanom vplyve na novorodencov matiek, ktoré sa vírusom nakazili počas tehotenstva. Vírus Zika pravdepodobne spôsobuje u takýchto novorodencov vznik mikorocefálie, t. j. neprimerane malú hlavu. Tento stav je sprevádzaný rôznymi neurologickými poruchami a záchvatmi. Pri poruche je výrazne ovplyvnený intelektuálny vývin jedinca, poruchy motoriky sa môžu prejaviť až v neskoršom veku. Podľa dostupných informácií až u 80 % nakazených môže infekcia prebiehať bez klinických príznakov a infikovaná osoba nezistí, že bola infikovaná vírusom Zika. Približne 20 % nakazených osôb vírusom Zika má klinické príznaky ochorenia. Ochorenie sa prejavuje zvýšenou teplotou (<38,5 °C), bolesťami kĺbov, prípadnými opuchmi najmä menších kĺbov na rukách a nohách, kožnými vyrážkami, ktoré sa šíria z tváre na telo, zápalom spojoviek a chrípke podobnými príznakmi (bolesť hlavy, svalov, únava a podobne). Špecifická liečba ochorenia zatiaľ neexistuje.

Liečba príznakov ochorenia spočíva v podávaní bežne dostupných liekov proti bolesti a horúčke a v dostatočnom prísune tekutín.

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) pripravil „Usmernenie hlavného hygienika SR v súvislosti s vírusom Zika“: http://www.uvzsr.sk/docs/info/epida/Usmernenie_HH_SR_v_suvislosti_s_virusom_Zika.pdf

Toto usmernenie bolo distribuované na všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR; vedúcim hygienikom kompetentných ministerstiev, lekárom VÚC, krajským infektologickým pracoviskám, zdravotníckym zariadeniam a pod. ÚVZ SR zabezpečuje diagnostiku vírusu Zika v odôvodnených prípadoch v spolupráci so zahraničnými laboratóriami (v súlade s vyššie uvedeným usmernením). Úrad verejného zdravotníctva SR situáciu nepretržite monitoruje cez systém rýchleho varovania (EWRS) Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu ochorení (ECDC). Hrozba infekcie vírusu je možná pri vycestovaní do krajín, kde je vírus Zika rozširovaný prostredníctvom komárov Aedes aegypti aktuálny zoznam tu.

Cestovať do týchto krajín sa neodporúča tehotným ženám, resp. ženám, ktoré plánujú tehotenstvo. Komár Aedes aegypti podľa dostupných informácií v Európe zatiaľ nie je rozšírený. Občania Slovenskej republiky by pri cestách do oblastí postihnutých ochorením mali dodržiavať preventívne opatrenia zamerané na prevenciu uštipnutia komármi. Informácie k preventívnym opatreniam má ÚVZ SR zverejnené na webovej stránke www.uvzsr.sk. Prevencia spočíva v celodennom používaní repelentov, ktoré by mali obsahovať 30 % aktívnej látky DEET. Dôležité je nosenie vhodného odevu minimalizujúceho bodnutie komárom (dlhé rukávy a dlhé nohavice), používanie moskytiér a vyhýbanie sa oblastiam, ktoré sú zamorené komármi. Cestovatelia by si mali všímať príznaky infekcie Zika vírusom, a v prípade podozrenia vyhľadať odbornú zdravotnú starostlivosť a informovať lekára o pobyte v oblasti postihnutej Zika vírusom.

Národná transfúzna služba SR vypracovala usmernenie v súvislosti s výskytom vírusu Zika vo vzťahu k darcovstvu krvi. Pre darcov krvi, ktorí navštívili krajiny Južnej a Strednej Ameriky, vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov, platí kontraindikácia darovania krvi počas 28 dní od opustenia týchto oblastí, a to až do odvolania. Odporúča sa nebrať krv od darcov, ktorí mali pohlavný styk s partnerom, u ktorého bolo diagnostikované ochorenie Zika a s partnerom, ktorý žil alebo cestoval do oblasti postihnutej Zika vírusom v priebehu 3 mesiacov pred pohlavným stykom. Takéhoto darcu je treba vylúčiť z darovania krvi na 28 dní po poslednom pohlavnom styku. Cieľom usmernenia, resp. preventívneho opatrenia je eliminovať riziko zavlečenia vírusu Zika do zásob krvi v SR, a tým chrániť pacientov pred možným prenosom vírusu transfúziou.

- Reklama -