Hajduk (SNS): Vysokého školstvo treba systémovo zmeniť a zjednotiť

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Je nanajvýš žiaduce dlhodobo udržiavať kvalitu vysokých škôl so špičkovým vzdelávaním spojené s progresívnou vedou, aplikovaným výskumom. Dnešnou nevyhnutnosťou je prepojenie moderného vysokoškolského vzdelávania s praxou.

Financovanie vysokých škôl je možné hodnotiť na základe kvality vzdelávania a podporovať doplnkové financovanie výkonov vysokých škôl v oblasti aplikovaného výskumu. Adekvátne je i subvencovanie ďalšieho rozširovania súťaže medzi vysokými školami o finančné prostriedky v rámci grantových schém z domácich i zahraničných zdrojov. Značný nepomer pretrváva aj v systéme financovania verejných a súkromných vysokých škôl vzhľadom na skutočnosť, že dane platia rodičia našich detí rovnako.

Podporujeme hodnotenie kvality vysokých škôl prostredníctvom transparentných kritérií akreditácie a tiež aj tvorbu vnútorných systémov kvality, porovnateľných so špičkovými európskymi univerzitami a vysokými školami, s cieľom zvyšovania konkurencieschopnosti a excelentnosti poskytovaného vzdelávania. V tomto zmysle je nevyhnutné zabezpečenie rovnakej kvality a rozsahu denného či externého štúdia na vysokých školách, diferenciácia vysokých škôl podľa ich vážnosti a poslania nielen v národnom, ale aj v európskom kontexte. Akreditačnú komisiu plánujeme koncepčne doplniť zahraničnými odborníkmi vrátane špecialistov z výskumného a zamestnávateľského prostredia.

Zvyšovanie kvality už poskytovaných študijných programov, porovnateľných so špičkovými zahraničnými univerzitami bude nevyhnutnou podmienkou pre získanie hodnotného vysokoškolského diplomu. Bakalárske vzdelanie by sa malo stať dostatočným pre široké uplatnenie sa na trhu práce, vzdelanie druhého a tretieho vysokoškolského stupňa bude potenciálom pre tvorivé zapojenie sa do výskumu a vývoja. Akreditačná komisia by sa mala orientovať na systém pravidelnej kontroly hodnotenia bakalárskych a magisterských študijných programov a zaistiť v týchto oblastiach systémovú kontrolu. Kvalitu vysokoškolského vzdelávania podporíme prostredníctvom systému zmysluplných mobilít pedagógov a študentov na špičkové vysoké školy v zahraničí.

Zabezpečíme systém pravidelnej aktualizácie a modernizácie sústavy študijných odborov na Slovensku vrátane opisov študijných odborov na vysokých školách tak, aby boli dodržané zodpovedajúce požiadavky na vzdelávanie pre udržateľný rozvoj slovenskej ekonomiky. Stanovené výstupy vzdelávania budú zosúladené s Európskym kvalifikačným rámcom a zároveň porovnateľné s medzinárodným vzdelávacím formátom.

Kvalitné vysokoškolské vzdelávanie vyžaduje aj vyššiu kvalitu poskytovanej infraštruktúry, či už ide o budovy, učebne, kvalitné ubytovanie, stravovanie, a umožnenie príslušných kultúrnych a sociálnych služieb, porovnateľných s poprednými európskymi univerzitami. Prostriedky európskych štrukturálnych fondov budeme orientovať smerom k národným projektom obnovy infraštruktúry vysokoškolských škôl. A v neposlednom rade, systém odmeňovania vysokoškolských učiteľov je potrebné vybudovať na precíznom hodnotení kvality vzdelávacej a výskumnej činnosti spojenej s nadväzujúcim kvalifikačným rastom.

(Autor je člen odborného kabinetu SNS pre oblasť školstva.)

- Reklama -