Glváč: Systém rozdeľovania výstrojných súčiastok vojakov je neefektívny, vyžaduje zásadné zmeny

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

„Po naštartovaní modernizácie sme vyčlenili peniaze na výstrojné súčiastky vojakov, pretože sme od vojakov dlhodobo počúvali, že problém je v peniazoch. Ako sa však ukázalo chybný je celý systém, ako sa môžu vojaci k výstrojným náležitostiam dostať. Preto sme sa rozhodli zmeniť ho tak, aby boli jednotlivé súčiastky nakupované pre reálnych vojakov a nie ad hoc v zbytočne veľkých objemoch,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč.
        
Nedostatky v prerozdeľovaní výstrojných súčiastok sa ukázali aj počas minulotýždňovej návštevy ministra obrany v skladoch v Nemšovej. Zjednodušene povedané, sklad je síce plný výstrojných súčiastok, ale tie sú napríklad vo veľkostiach, o ktoré aktuálne nie je záujem.


        
Už v minulom roku pribudli do výstrojných skladov napríklad vojenské košele a blúzy, popruhové opasky, poľná obuv, pracovné odevy, poľné zimné bundy, vojenské baretky, ponožky, termoponožky, športová výstroj, pleteniny a topánky do sťažených klimatických podmienok.
        
Zároveň ministerstvo obrany uzatvorilo viaceré rámcové dohody napríklad na nákup rôznych druhov topánok pre vojakov v hodnote 4,8 milióna eur, na čiapky, kukly, rukavice, pulóvre za 210.000 eur, ďalej na nákup služobných, spoločenských a reprezentačných rovnošiat v hodnote 780.000 eur. Ďalej bola tiež uzatvorená rámcová dohoda na poľné rovnošaty za 4,8 milióna eur, na športovú výstroj za 1,497 mil. eur, košele a blúzy za 420.000 eur, termobielizeň za 1,497 milióna eur.

- Reklama -