SaS: Apelujeme na P. Pellegriniho, aby vyzval V. Tomanovú na odchod z funkcie

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

„Ak tak neučiní, alebo ak na jeho výzvu nebude Komisárka pre deti reagovať svojim odstúpením, budeme iniciovať jej odvolanie prostredníctvom Národnej rady Slovenskej republiky. Podľa nás Viera Tomanová nespĺňa zákonnú podmienku, podľa ktorej má byť akceptovaná reprezentatívnymi organizáciami,“ uvádzajú v liste Nicholsonová s Blahovou.

Tvrdíme, že verejnými vyhláseniami relevantné mimovládne organizácie zaoberajúce sa ochranou práv detí dostatočne deklarovali, že konanie, resp. nekonanie komisárky pre deti Viery Tomanovej je pre ne neakceptovateľné.

„Z dostupných informácií vyplýva, že súčasná komisárka pre deti aktívne participuje v detskom domove, ktorý podľa všetkého porušuje zákonné práva detí a poškodzuje ich najlepší záujem. Podľa doterajších zistení tento detský domov proti zákonu zadržiava 6 detí do jedného roka a niekoľko ďalších detí do 6 rokov, ktoré podľa platného zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele, nesmú byť umiestnené na skupine detského domova ale výhradne v profesionálnej rodine,“ odôvodňujú liberálky.

Inštitút profesionálnej rodiny vznikol preto, lebo malé deti v detských domovoch trpia. „Citovo strádajú, pretože potrebujú jednu blízku vzťahovú osobu a úzky kontakt s ňou. Inak sa nemôžu zdravo vyvíjať,“ dodávajú s tým, že na výzvy mimovládnych organizácií k vysvetleniu situácie komisárka nereaguje.

„Komisárka pre deti je povinná poznať platnú legislatívu, vzorovo ju dodržiavať a promptne reagovať v prípade podozrenia na porušovanie práv dieťaťa alebo pri ohrozovaní práv dieťaťa. Je absurdné, aby sa samotná komisárka pre deti na takomto ohrozovaní práv dieťaťa priamo podieľala,“ vysvetľujú Nicholsonová s Blahovou.

Ak svoje funkčné obdobie začína komisárka pre deti Viera Tomanová tým, že sa spolupodieľa na takomto hrubom prešľape, ktorý porušuje práva detí, navyše priamo detí v starostlivosti štátu, nemáme v jej nestrannú a zanietenú ochranu práv detí žiadnu dôveru ani do budúcnosti.

„V mene podpísaných občanov, ktorí sa dožadujú odstúpenia Komisárky pre deti, Vás teda vyzývame, aby ste k veci pristúpili iniciatívne a požiadali Vieru Tomanovú, aby sa vzdala svojej funkcie písomným oznámením do Vašich rúk tak, ako ukladá zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím,“ uzatvárajú Nicholsonová s Blahovou.

- Reklama -