Faktor (KDH): Prečo nebudeme mať spravodlivé platby pre nemocnice

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

V snahe zachrániť si zvyšky reputácie sa pokúša o nemožné. Dva týždne pred voľbami vytvára zdanie, že niektoré zámery splnila. Napríklad že zaviedla platbu za diagnózu, DRG.

Minulý piatok oznámil ÚDZS spustenie ostrej prevádzky DRG. Ostrá prevádzka v tejto terminológii neznamená, že nemocnice budú dostávať peniaze podľa náročnosti odliečených prípadov. Nie, nemocnice budú platené úplne rovnako ako doreraz. „Ostrá prevádzka“ znamená len toľko, že nemocnice uvidia, koľko by boli bývali dostali peňazí za poskytnutú zdravotnú starostlivosť, ak by DRG bolo zavedené v naozajstnej ostrej prevádzke…

Slovenské DRG je teda naďalej čisto virtuálne, bez vzťahu k realite. Ale to nie je ešte ten hlavný problém.

Na všetkých odborných konferenciách posledné roky zaznievala požiadavka odbornej verejnosti na transparentné a spravodlivé financovanie. Teda požiadavka na rovnakú úhradu za rovnako náročnú liečbu v nemocniciach – či už pacient leží v Bratislave, v Čadci alebo v Bardejove. Slepé črevo i žlčníky sa tam operujú rovnako.

Lenže podľa ÚDZS by v slovenskom DRG mala úplne rovnaká hospitalizácia vo fakultnej nemocnici stáť o polovicu viac ako v bežnej, všeobecnej nemocnici. A úplne rovnaká hospitalizácia v kardiocentre by mala byť dvaapolkrát drahšia ako v univerzitnej nemocnici.

Prečo?

Ak bola nemocnica doteraz neefektívna alebo bola platená nadštandardne alebo bola podfinancovaná, nič sa nezmení. Takto nastavený DRG to zakonzervuje.

Cieľom DRG bolo zvýšiť tlak na manažmenty nemocníc a efektívnosť. Doteraz sa štátne nemocnice vyhovárali, že sú v strate, lebo majú ťažších pacientov. DRG im za ťažších pacientov prisúdi viac peňazí. Nie je však dôvod, aby dostávali za ľahších pacientov viac peňazí než iné nemocnice. Ak by veľké štátne nemocnice mali byť zvýhodnené vo všetkom, ich manažmenty nemajú najmenšiu motiváciu niečo meniť.

Problémov so zavedením DRG je ďaleko viac. Približne 10 % hospitalizácii nie je klasifikovaných, ďalšie sú klasifikované zle. Výsledok je preto skreslený. Nie je jasné, ktoré laboratórne a zobrazovacie (RTG, USG, CT, MR) vyšetrenia sú zahrnuté v cene a ktoré nie. Nedoriešené sú preklady a rehospitalizácie, financovanie psychiatrických pacientov a podobne.

Spustenie DRG v takomto režime určite nie je ostrou prevádzkou. Nestačí totiž, že to povie nejaký štátny úradník.

- Reklama -