SaS: Vyzývame KDH, Most-Híd a #Sieť, aby sa zaviazali k vytvoreniu pravicovej vláde

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Preto strana Sloboda a Solidarita považuje nadchádzajúce voľby za veľkú príležitosť odstaviť Smer od vlády a posunúť Slovensko dopredu. V tomto snažení je dôležitý každý hlas. Nevyhnutou podmienkou víťazstva pravicovej alternatívy je otvorená, férová, zrozumiteľná komunikácia s voličmi. Myslíme si, že nastal ten správny okamih, aby #Sieť a KDH vystavili voličom záruku, že svoje verbálne nie Smeru myslia naozaj vážne a ich najvyššou prioritou je vytvorenie reformnej pravicovej vlády bez Smeru,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

V októbri minulého roka som poslal predsedom opozičných strán Deklaráciu zodpovednosti za Slovensko so žiadosťou, aby sa k nej pripojili. Dovoľte, aby som z nej citoval:

„My, predsedovia politických strán, vedomí si zodpovednosti za ďalší vývoj Slovenska, vedomí si morálneho i ekonomického úpadku, do ktorého sa naša krajina dostala, vedomí si potreby hlbokých spoločenských zmien, nastolenia spravodlivosti a vlády práva, vedomí si nutnosti ekonomickej obrody, ktorá vytvorí podmienky pre rast životnej úrovne každého občana, poučení skúsenosťami z vlastných chýb, ktorých sme sa dopustili v minulosti, sa týmto zaväzujeme, že vyvinieme maximálne úsilie, aby na základe priaznivého volebného výsledku po voľbách v roku 2016 vznikla na Slovensku vláda, v ktorej nebude mať zastúpenie strana Smer-SD.“

Šéf liberálov dodal, že k deklarácii sa doteraz, žiaľ, pripojila len OĽaNO-NOVA. Podpisy predsedov #Siete, KDH, ale aj Mostu-Híd na nej chýbajú. Takže vo vzduchu stále visí otázka, aké sú skutočné zámery týchto strán.

„Preto z tohto miesta znova vyzývam predsedov opozičných strán, aby sa k deklarácii pripojili. Vystavia tým voličom jasnú záruku, že ich dôveru nesklamú. Deklarácia je záväzkom iba pre prípad, že na základe volebného výsledku bude možné zostaviť pravicovú reformnú vládu. My v SaS uznávame len dve alternatívy – buď vládu bez Smeru alebo opozíciu voči Ficovej vláde,“ informoval Sulík.

Deklarácia však nikoho nenúti zostať v opozícii, ak pravica voľby prehrá. „Pri jej formulovaní sme veľmi dbali na to, aby sme politickým stranám nezviazali ruky detailmi, ale naopak položili základný kameň spolupráce a tým motivovali pravicových voličov k hojnej účasti vo voľbách. Lebo to je cesta k víťazstvu,“ povedal Sulík s tým, že v deklarácii sú načrtnuté len hlavné programové obrysy, ktoré zodpovedajú snaženiu opozičných strán za prosperujúce a spravodlivé Slovensko.

- Reklama -