Galek (SaS): Odvrátená strana sociálnych balíčkov, ktorá zamrazí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Volajme ho Tomáš. Tomáš podnikal v oblasti energetiky, špecializoval sa na obnoviteľné zdroje energie. Keď v roku 2013 vláda Roberta Fica avizovala dotácie pre rodinné inštalácie tohto typu, už vtedy ma upozornil, že to bude problém. A problém to nakoniec naozaj bol. Smer dotácie zahrnul do sociálno-korupčných balíčkov a spustil až tesne pred voľbami. Tri roky odkladané spustenie podpory spôsobilo, že väčšina firiem a inštalatérov svoj biznis buď ukončila alebo sa preorientovala na inú oblasť. O pripravovanej dotácii sa veľa hovorilo, a tak všetci zákazníci zvolili vyčkávaciu taktiku. On sám sa na ten čas zamestnal.

Keď sa minulý rok v decembri dotácie konečne spustili, Tomáš bol pripravený. Zmluvy, povolenia, kapacity, všetko nachystané. V rámci prvého kola sa mu podarilo do systému nahlásiť dvoch zákazníkov. Do tohtoročného januárového mal pripravených ďalších. V pondelok 1. februára od rána čakal na spustenie. Dočkal sa o dvanástej. Všetkých nahodil a po potvrdení overovacieho emailu si vydýchol.

Aké bolo však jeho sklamanie, keď večer o ôsmej mu prišlo oznámenie, že kvôli uprednostneniu inej technológie, ani jeden z jeho zákazníkov podporu nedostane. Vtedy pochopil, že rovnako ako v tomto kole to môže byť aj v ďalších. A svet sa mu zrútil. V práci už skončil a na krku mu ostala firma bez zákazníkov, no s povinnosťou platiť odvody, dane či daňové licencie. Uvedomoval si, že bez dotácie do toho nikto nepôjde a kým sa minú, chvíľu to potrvá. A ktovie ako dlho potom bude trvať, kým si ľudia odvyknú čakať s natrčenou dlaňou. Tomáš vypol telefón, prestal odpovedať na maily a zhasol svetlo.

Na pohrebe plakal každý. Matka stratila syna, my ostatní kamaráta. No hlavne opustil nás čestný a férový človek s veľkým srdcom, kedykoľvek ochotný pomôcť. Depresia je sama osebe ťažká choroba. Ale Tomáš sa liečil a dokázal s ňou plnohodnotne fungovať. Na podpásovky však pripravený nebol. A možno to bola iba povestná posledná kvapka v pohári.

Každopádne kvapla, a ako to už býva prišla „zhora“, v jeho prípade priamo z úradu vlády. Delenie ľudí na mojich a tých ostatných, vytváranie sociálnych nerovností, bariér v podnikaní. Nesystémová podpora, korupcia, rozkrádanie. Jeden podnikateľ podporu dostane, no druhý nie. Obaja ale pôsobia na tom istom trhu. Smer-om definovanom a deformovanom.

Tomáš odišiel z tohto sveta psychicky vyčerpaný a rozčarovaný z jeho fungovania. A to iba pár dní pred tým, ako ho mohol aj svojou kvapkou zmeniť. Všetkých, ktorí sa dočítali až sem by som chcel preto poprosiť, poďte voliť. Za Tomáša, za seba, svoje deti. Tak aby sa na Slovensku opäť oplatilo pracovať, podnikať, no najmä žiť.

- Reklama -