Vaľová (SMER-SD): Hra na transparentnosť samospráv v réžii #siete

0
Nové logo strany Smer-SD (Autor: ReproFoto: Facebook)

Pritom náhoda nie je ani to, že šéfkou Správnej rady Transparency International Slovensko, ktorá rebríček zostavuje, je Emília Sičáková-Beblavá, manželka podpredsedu strany #sieť. Poďme ale pekne po poriadku.

Organizácia Transparency International Slovensko uverejňuje rebríček najtransparentnejších miest každé dva roky. Sama vyberá kritériá a sama o nich rozhoduje. Obsahuje také kapitoly ako prístup k informáciám, verejné obstarávanie, rozpočet, byty alebo sociálna politika. Ak sa chcete umiestniť v rebríčku lepšie, Transparency International ponúka pre mestá „Protikorupčnú stratégiu“. Za tú si ale treba podľa našich informácií zaplatiť aj niekoľko tisíc eur. A opäť, úplnou náhodou je, že takúto stratégiu si dali vypracovať aj mestá Martin a Prievidza. Správy z auditu nájdete tu:

Umiestnenie v rebríčku transparentnosti ale ešte neznamená, že mesto je transparentné aj v skutočnosti. Tak napríklad „najtransparentnejšie“ mesto Martin predalo lacno pozemky. Alebo primátorka Prievidze aj poslanci si navýšili o sto percent platy.

Pre porovnanie, pred komunálnymi voľbami minulého roku mesto Humenné spadlo z rebríčka Transparency Itnernational zo 46. miesta na miesto 90. V hospodárení si ale počína mesto mimoriadne dobre. Za rok 2015 sa prebytok hospodárenia vyšplhal na milión eur. Naopak, Bratislava, ktorá sa umiestnila v rebríčku Transparency International štvrtá, sa topí v dlhoch. Ja ako primátorka mesta Humenné som poberala prvé volebné obdobie minimálnu mzdu, ktorú môže starosta poberať zo zákona a rovnako túto mzdu poberám aj v tomto období. Hodnotenie Transparency International vnímam preto mimoriadne negatívne, rovnako ako mnohí Humenčania. Po viac ako roku sa ukazuje, že takéto špinavé predvolebné ťahy nepadli na úrodnú pôdu a ľudia majú možnosť overiť si ako je to v skutočnosti.

Miroslav Beblavý pôsobil počas druhej Dzurindovej vlády ako štátny tajomník ministerstva práce za úradovania Ľudovíta Kaníka. Spory s vlastným ministrom viedli až k odvolaniu ministra. Keď sa Kaník objavil na tej istej kandidátke, Beblavý bol ticho. Rovnako bol ticho pri škandále financovania SDKÚ, neskôr #siete, nahrávke Procházku s Matovičom aj pri prideľovaní eurofondov priaznivcom #siete. Transparentnosť áno, ale iba keď sa to Beblavému hodí.

A teraz sa pozrime na mesto Humenné a kandidátku #siete do parlamentu.

Predseda #siete Radoslav Procházka nedávno v relácii RTVS vyhlásil, že jeho ľudia nepotrebujú zamestnanie, pretože oni sú zamestnaní a sú to schopní manažéri. Nuž neviem. Okresná predsedníčka #siete v Humennom kandidovala v roku 2014 za primátorku v roku 2014 s programom „ľuďom dáme prácu“. Sama pritom bola evidovaná na úrade práce. Na otázku, ako chce zvýšiť zamestnanosť, v relácii TA3 odmietla odpovedať, pretože je to vraj súčasťou jej know-how, ktoré prezradí až keď bude primátorka. Tajiť volebný program je prinajmenšom zvláštny spôsob kampane.

V kampani sa kandidátka (t.č. #sieť) chválila aj vyznamenaním z Ukrajiny. Keď prišlo na lámanie chleba, zrazu sa zistilo, že spomínané vyznamenanie za rozvoj medzinárodných ekonomických vzťahov sa v hierarchii štátnych vyznamenaní Ukrajiny nenachádza, čo potvrdila aj generálna konzulka Ukrajiny. Kandidátka v terajšej  #siete v komunálnych voľbách neuspela. Našťastie, voliči vedia čítať aj medzi riadkami.

Vo veci financovania vlastnej kampane Procházka zvalil vinu na kolegov, ako sám uviedol „zhulákal som chalanov“. Keď išlo o Matovičovi nahrávku, Procházka všetko popieral. Keď išlo o platenie DPH, tak len pol-na-pol. Keď bolo treba „transparentne“ naliať peniaze do strany, vybavil vo Fio banke unikátny úver, za ktorý ručí niekoľkonásobne menším majetkom.

Kto robí, určite robí aj chyby. To sa týka aj politických strán, Smer-SD nevynímajúc. Otázkou ale je, že ako by #sieť riadila túto krajinu vo vláde, keď už teraz robí takéto lapsusy v opozícii. Nepresvedčivá „transparentnosť“ samosprávy, podivuhodní „manažéri“ či neexistujúce štátne vyznamenania vyvolávajú množstvo pochybností už teraz.

Keď ide o transparentnosť iných, predstavitelia #siete robia hluk. Keď ide o samotnú #sieť, nastáva hrobové ticho, pretože Transparency International uviazla v sieti vlastných intríg.

- Reklama -