Samu (SMK-MKP): Spoločenská sila EÚ je v skupine V4

0
István Samu (Autor: SMK-MKP)

Spoločný postup proti prijatiu a zavedeniu povinných kvót, ako aj ochrana hraníc Schengenu posilnila spoluprácu Vyšehradskej štvorky.

Dnes je Poľsko vystavené útokom byrokratov v Bruseli, najmä zo strany Nemecka. Tieto útoky boli vyvolané opatreniami, ktoré prijala nová poľská vláda. Naši severní susedia musia odolávať prestrelke vykonštruovaných obvinení. Európska komisia začala predbežné vyšetrovanie vládnych opatrení prijatých v Poľsku, ktoré nadobudli účinnosť v uplynulých týždňoch (vzhľadom na ústavný súd a mediálnu produkciu). Všetci vieme, že hlavným dôvodom je konzervatívny kresťanský postoj zo strany V4. Už veľakrát bolo preukázané, že keď s nami (s postkomunistickými východnými krajinami) Západ zaobchádzal ako s nevlastným dieťaťom, práve krajiny V4 si na medzinárodnej úrovni navzájom pomáhali tak vo sfére hospodárskej, ako aj vo sfére politickej. V tejto súvislosti považujem za nesmierne dôležité, aby krajiny V4 aj v budúcnosti spolu úzko spolupracovali a urobili všetko pre to, aby sa vzájomné vzťahy upevňovali. Spolupráca navzájom susediacich krajín Vyšehradskej štvorky je nanajvýš dôležitá. Toto spojenectvo má dnes 25 rokov, a počas svojej existencie prešlo rôznymi zmenami z hľadiska obsahu aj účelu.

Ekonomické ciele sú založené na spoločných hospodárskych záujmoch Európskej únie, obranná a bezpečnostná politika nadobudla konkrétne tvary (zostavenie vyšehradskej vojenskej jednotky), v oblasti energetickej bezpečnosti taktiež prebieha zmysluplná spolupráca (severno – južný energetický koridor), v oblasti spolupráce s tretími krajinami vznikli spoločné projekty. V SMK – MKP podporujeme rozvoj ďalšej spolupráce medzi krajinami V4, keďže ich spájajú spoločné historické, kultúrne aj ekonomické hodnoty. Vyšehradský fond by mal byť zachovaný za účelom podpory špecifických záujmov tohto regiónu.

Pre nás, ako malú krajinu je veľmi ťažké ochrániť vlastné hodnoty bez pomoci podobne zmýšľajúcich partnerov, pričom práve v súčasnosti sme svedkami toho, že ak spojíme spoločné sily, sme schopní postaviť sa voči tlaku silnejších krajín, ako je napríklad Nemecko. Spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky skutočne treba brať vážne.

Niet pochýb o tom, že aj doma máme mnoho problémov čakajúcich na vyriešenie, ale v dnešnom globalizovanom svete si musíme udržať našu povesť a hájiť naše záujmy aj v zahraničí. So silným mandátom budem od 6. marca vyvíjať aktivitu aj v tejto oblasti, a naše spoločné stanovisko budem tlmočiť v Bratislave, Budapešti, v Prahe, vo Varšave a, samozrejme, aj v Bruseli, veď spolupráca krajín V4 trvá od roku 1991 a nesmieme dopustiť, aby zoslabla.

Verím v silu našej domoviny a vo Vyšehradskú spoluprácu. Aj preto verím, že mi 5. marca vyjadríte svoju podporu.

István Samu,
otec, pedagóg, doktorand, kandidát za poslanca NR SR za SMK-MKP v parlamentných voľbách v roku 2016.

- Reklama -