Oravcová (TIP): Môžu nás žalovať, kupovať “slovenské” nám ale zakázať nemôžu

0
Andrea Oravcová (Autor: TIP)

To je totiž porušením pravidiel hospodárskej súťaže, ktorá je základným atribútom fungovania spoločného európskeho trhu.

Problémovým sa stala novela zákona o potravinách z roku 2015, podľa ktorej majú všetci predajcovia uverejňovať na viditeľnom mieste podiel predaja slovenských potravín. Práve toto legislatívne pravidlo podľa úradníkov v Bruseli diskriminuje predaj potravín z iných štátov EÚ. Podľa Komisie tak Slovensko takýmto spôsobom vytvára prekážku vo voľnom pohybe tovaru.

Je pravda, že voľný pohyb tovarov je základná ekonomická sloboda spoločného trhu, a jej obmedzenie vážne ohrozuje ekonomickú integráciu európskych krajín na tomto stupni. Avšak je skutočne uverejnenie percentuálneho predaja slovenských výrobkov uprednostňovaním domácich výrobkov a diskrimináciou tých zahraničných? Ako by sme teda nazvali napríklad dotačnú politiku EÚ, ktorá okrem iného paralyzovala aj slovenské poľnohospodárstvo? (Tomuto problému som sa venovala nedávno)

Nevítaná iniciatíva

Ale pekne poporiadku. Keď Slovenská republika vstúpila do spoločného trhu Európskej únie zaplavili náš trh potraviny z celej Únie. Zrušením ciel sa znížili ceny dovážaných produktov z členských štátov. Zároveň sa európskou dotačnou politikou potraviny produkované v zahraničí dostali cenovo pod úroveň cien domácich potravín, čo samozrejme spôsobilo nižšiu predajnosť slovenských produktov. Tento problém sa rozhodli riešiť samotní producenti, pestovatelia či výrobcovia napríklad projektom Kvalita z našich regiónov, ktorého cieľom je označiť potraviny slovenských producentov. Iniciatíva nevládneho sektora porušením pravidiel hospodárskej súťaže nie je.

Novela zákona o potravinách môže byť však vnímaná ako vládna snaha na podporu predaja slovenskej produkcie. Takáto snaha zo strany vlády však v európskej hospodárskej súťaží vítaná nie je. A tak nám Európska komisia hrozí žalobou. Tá môže skončiť napríklad aj pokutou pre Slovenskú republiku.

Kto koho diskriminuje?

Je však na mieste otázka, či je fér ak nás chce EÚ trestať za to, že sa snažíme čo najviac podporiť slovenských producentov. Nemalo by Únii záležať na tom, aby mali kupujúci jasný prehľad o tom, čo kupujú? Nehovoriac o tom, že považovať uverejnenie podielu slovenských výrobkov v našich obchodoch za prekážku v predaji zahraničných produktov je minimálne diskutabilné. Únia sa snaží chrániť producentov všetkých členských krajín pred diskrimináciou predaja ich produktov. Na druhej strane, nie je rozdielnosť  dotácií poľnohospodárskej produkcie v rôznych členských štátoch diskriminačná?

Kupovať slovenské nám nik nemôže zakázať

Aj keď v predaji domácich produktov stále zaostávame za inými členskými štátmi EÚ, napríklad aj Českou republikou, v poslednom období nakupujeme slovenské produkty viac ako predtým. EÚ sa však tento pozitívny trend snaží potlačiť aj tlakom na zmenu legislatívy. Otázkou je prečo? Odpoveď je však veľmi jednoduchá. Čím viac sa predá slovenských produktov tým menšiu šancu na predaj na našich trhoch majú zahraniční dodávatelia. Je teda vyslovene na nás, občanoch Slovenska, aby sme pomohli slovenskej, stále veľmi kvalitnej produkcii. Kúpiť slovenskú potravinu nám totiž nemôže zakázať nik….

- Reklama -