Faktor (KDH): Keď sa politika robí na úkor zdravia nás všetkých

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Sociálne balíčky sa počas uplynulého roka stali takmer historickým pojmom. Zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky, teda oslobodenie ľudí s nízkymi príjmami od platenia zdravotných odvodov, bol jeden z prvých. Ide o opatrenie, ktoré má zvýšiť zamestnanosť.

Aj tu však platí, že nič nie je zadarmo. Ani vlaky, ani lieky, ani vyššie mzdy. Za to posledné menované zaplatíme, ako inak, všetci. Tým, že VšZP tento rok bude musieť nakúpiť menej vyšetrení, operácií – zdravotnej starostlivosti. A to o 70 mil. eur. 

A ako vznikol tento problém? Vládny Inštitút pre finančnú politiku odhadol dopad zavedenia odpočítateľnej položky na 181 miliónov eur ročne. Priamo v roku 2015 si len cca 40% ľudí s nízkym príjmom odvody neplatili na mesačnej báze. Väčšina zamestnancov  s nízkym príjmom zdravotné odvody platili.  A tak im v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia budú musieť zdravotné poisťovne vrátiť preplatky z OOP.

A keďže vybrané peniaze VšZP vybrala, minula a nič si neodložila, bude ich musieť nájsť v peniazoch určených tento rok na zdravotnú starostlivosť. V prípade VšZP pôjde o približne 70 miliónov ročne. A kedy? Samozrejme, ako inak, až po voľbách.

Pripočítajme k tomu účet za ďalší sociálny balíček, rozšírenie ochranného limitu na doplatky za lieky – 10 miliónov eur. Ďalej, avizované zvyšovanie miezd sestier za 55 miliónov eur, prevádzku reálne nefungujúceho e-Healthu za 16 miliónov eur, plus dopad zvýšenia minimálnej mzdy a platov lekárov k 1.1.2016 odhadovaný na ďalších 45 miliónov eur.  Kto to zaplatí? Ten, kto platí zdravotnú starostlivosť – poisťovne.

A keďže poisťovne peniaze netlačia, ale vyberajú podľa toho, ako nastaví štát odvody a platby za poistencov štátu, chýbajúce peniaze by mal vyriešiť štát. Pri spúšťaní predvolebných balíčkov však na to zabudol.  Však to bude problémom novej vlády. No v reálnom svete, vo svete, ktorý nestojí na politickom marketingu, všetko raz niekoho dobehne.

A aké je riešenie?

Buď VšZP radikálne obmedzí zdravotnú starostlivosť alebo pôjde do dlhu, platobnej neschopnosti a nútenej správy. V oboch prípadoch to znamená ohrozenie zdravotnej starostlivosti pre viac ako 3 milióny poistencov.

Alebo treba urýchlene nájsť peniaze, ktoré vykompenzujú celú volebnú kampaň SMER-u a jeho sociálne balíčky. Áno, opäť to zaplatíme všetci, ale na to sme si už zvykli. A iná možnosť ani nie je, pretože ide o zdravie.  A na to sa SMER v konečnom dôsledku spolieha.

Aj preto nový minister a vláda budú musieť urýchlene ísť do VšZP. A okrem preverenia zmlúv s možnými tetami či masérmi, budú musieť hľadať aj riešenie tohto problému. A rýchlo pripraviť zvýšenie platby za poistencov štátu zo 4,3 % na 4,6 %. Teda to, čo som žiadal nielen ja ale ajzdravotníci už minulú jeseň, keď sa schvaľoval štátny rozpočet.

- Reklama -