Novotný (Šanca): Sestričky prehrali bitku, ale vyhrajú vojnu

0
Šanca (Autor: Šanca)

Žiadali lepšie odmeňovanie pre všetky sestry, ktoré pracujú v zdravotníctve aj v sociálnych službách. Žiadali vyriešiť systém vzdelávania, požadovali viac sestier v systéme či dodržiavanie personálnych normatívov v nemocniciach. Svojou aktivitou a opakovanými protestnými vystúpeniami primäli politikov aj verejnú mienku, aby sa ich oprávnenými požiadavkami zaoberali.

Parlament od vtedy prijal už dva zákony, ktoré sa zaoberali práve odmeňovaním sestier. Ten z roku  2012 zrušil Ústavný súd. Napriek tomu sestry v štátnych nemocniciach dosiahli zvýšenie platov na 640 až 930 eur, ktoré im zrušený zákon mal garantovať.

Stanovanie pred Úradom vlády v roku 2013 či hrozba nátlakových akcií v roku 2015 primäli ministerstvo zdravotníctva priniesť do parlamentu ďalší zákon, ktorý sa zaoberal odmeňovaním sestier. Hoci nesplnil očakávania sestier ani ich oprávnené požadavky a dodnes nie je krytý reálnymi peniazmi v zdravotných poisťovniach, určite pomohol sestrám v malých nemocniciach. Ich platy, ktoré sa pohybovali bežne na úrovni 600 – 700 eur v hrubom, stúpli v priemere o 100 až 200 eur.

Áno, stále nemáme vyriešené lepšie odmeňovanie sestier v ambulanciách či sociálnych zariadeniach, ani odstupňovanie ich miezd podľa kvality poskytovanej starostlivosti. Stále nám na Slovensku chýba 12-tisíc sestier, aby sme zabezpečili taký komfort starostlivosti pre pacientov, aký je štandardom v Európskej únii. Stále nie je vyriešený problém vzdelávania sestier a  hlavne posilnenia kompetencií sestier s vysokoškolským vzdelaním a špecializáciou.

Napriek tomu, ak mám túto 5-ročnú „vojnu“ vyhodnotiť, sa mi zdá, že sestry vyhrávajú.  Aj keď ich každý maličký úspech stojí obrovskú námahu. V takejto optike vidím aj novembrové a decembrové výpovede sestier v štátnych nemocniciach. Bol to protest voči zlému vládnemu zákonu, ktorý im garantoval v štátnych nemocniciach o 100 eur nižšie platy, než aké reálne dostávali.

Vládna moc sa  k nim zachovala neuveriteľne brutálne. Namiesto rokovaní a hľadania dohody nechala 540 sestier odísť, čím na dlhé týždne tri nemocnice prakticky paralyzovala. Na dôvažok ich premiér a minister zdravotníctva podviedli. Najskôr im ponúkli, že ich všetky vezmú naspäť, ale o niekoľko dní, keď sa do nemocníc chceli naozaj vrátiť, to už neplatilo. Smer ich jednoducho chce vyhladovať a potom ich po jednej budú prijímať alebo aj neprijímať do nemocníc, v ktorých veľmi chýbajú.

Sestry vo výpovediach si určite zaslúžia náš obdiv. Urobili spolu s učiteľmi to, na čo celá súčasná parlamentná opozícia nemala odvahu. Postavili sa Robertovi Ficovi a jeho mašinérii. Dnes sú mnohé z týchto odvážných žien bez príjmu, vydané napospas riaditeľom nemocníc.

To, čo pre nich môžeme urobiť, je prejaviť im solidaritu napríklad aj tým, že prispejeme na ich účet solidarity (SK8875000000004022819). Ja som tak už dnes urobil, symbolicky priemernou čistou mzdou sestry v roku 2015 vo výške 712 eur.

To druhé, čo pre nich môžeme urobiť, je 5. marca odstaviť Smer od vládnutia nielen v zdravotníctve, ale aj celom štáte. To by mohol byť dobrý predpoklad, aby svoju spravodlivú vojnu o lepšie zdravotníctvo nakoniec vyhrali.

- Reklama -