Mandelík (TIP): Transparentné pôdohospodárstvo, zdravý vidiek

0
TIP (Autor: TIP)

Áno, ako veterinárny lekár hovorím hlavne o domácich zdravých potravinách vypestovaných a vychovaných s láskou a vyrobených s ohľadom na zdravie tejto krajiny a budúceho zdravého vývoja našich detí. To všetko je v záujme otca troch detí, a preto som sa rozhodol vstúpiť do politického ringu a obhajovať farby slovenského vidieka.

Poľnohospodári, výrobcovia potravín si zaslúžia rezort, ktorý podporí rozvoj vidieka, ako aj agrosektora, ktorý bude požadovať transparentné financovanie všetkých subjektov potravinového reťazca. Je nutné podporiť rozvoj živočíšnej výroby, rozumne ovplyvniť systém chovu a zdravie hospodárskych zvierat, ako aj následnú výrobu zdravých a čerstvých potravín pre našich občanov.

Našimi prioritami bude povinnosť transparentných účtov pre prijímateľov poľnohospodárskych dotácií, nastavenie dotačných mechanizmov tak, aby v nich bola zohľadnená aj živočíšna výroba (napr. stanoviť počet hospodárskych zvierat na hektár). Bonitná a úrodná pôda by mala patriť pôdohospodárovi, nie špekulatívnemu developerovi.

Podporíme samostatnosť Slovenska vo výrobe potravín zvýhodnením začínajúcich farmárov napr. 4 – 5 ročnými daňovými prázdninami. Obyvatelia vidieka, ktorí sa rozhodnú hospodáriť na vlastnom, dostanú maximálnu systémovú podporu. Dajú prácu sebe, rodine, prípadne spoluobčanom vo svojej obci. Dôležité je, že sa stanú aktívnymi článkami spoločnosti a nebudú závislí od sociálnych dávok.

Prešiel som mnohými veľkými mestami EÚ a priznám sa, či to bol Amsterdam, Barcelona, Paríž, Budapešť, je pravdou, že nikde som sa nestretol na trhoviskách s registračnými pokladnicami. Je dôležité, aby prevádzkovateľ trhoviska mal vytvorené podmienky podľa zásad hygienických predpisov, ale dajme slobodu malým a stredným hospodárom predať svoje produkty bez zbytočných administratívnych opatrení, ktoré komplikujú ich chuť pracovať, oberajú ich o zisk a strácajú motiváciu na túto prácu. Sme presvedčení, že správne je presadiť podporu predaja z dvora s nutnosťou používať registračné pokladnice až nad tržbu 15 – 20 tis. eur/rok. Určite bude pre nich motiváciou vytvorenia štátnych odbytových centier pre malých a stredných farmárov, kde by mohli formou komisného predaja predávať svoje produkty.

Naše publikované systémové kroky a ďalšie dôležité opatrenia Strany TIP v sekcii pôdohospodárstvo môžu zvýšiť dynamiku rozvoja vidieka a zabrániť odlivu mladých ľudí z chudobnejších regiónov.

Práve Slovensko je druhou krajinou v EÚ s najvyšším počtom obyvateľov žijúcich na vidieku. Od roku 2004 sme zaznamenali výrazný pokles zamestnanosti v poľnohospodárstve až na úroveň 40 %. Za posledných 10 rokov teda takmer každý druhý človek zamestnaný v poľnohospodárstve prišiel o svoju prácu. Pritom v tejto oblasti máme bohatú tradíciu a ide o odvetvie s mnohými príležitosťami na vytvorenie pracovných miest bez potreby dochádzať za prácou. Práve preto by sme mali podporiť oblasti, ktoré sú možnými zdrojmi zamestnanosti. V živočíšnej výrobe podporiť najmä chov hovädzieho dobytka, v podhorských a horských oblastiach chov oviec, ako aj chov ošípaných a hydiny v oblastiach s na to vhodnými podmienkami. V rastlinnej výrobe podporiť oblasti ovocinárstva, zeleninárstva a vinohradníctva. Preto navrhujeme 4-ročné daňové prázdniny pre začínajúcich farmárov, zrušenie registračných pokladníc na predaj z dvora, vytvorenie štátnych odbytových centier pre malých a stredných farmárov, kde by mohli formou komisného predaja predávať svoje produkty. Podrobnejšie informácie nájdete v našom programe v sekcii poľnohospodárstvo.

- Reklama -