Prezident Kiska rozdelil svoj januárový plat ľuďom v núdzi

0
Prezident SR Andrej Kiska (Autor: SITA)

Andrej Kiska vybral adresátov pomoci na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Takýto postup pri výbere adresátov pomoci uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo.

Prezident poslal časť svojho platu rodine, ktorej syn trpí na svalovú dystrofiu, dcéra je po prekonaní zápalu mozgových blán mentálne postihnutá a prestala chodiť, pričom aj u matky nedávno zistili onkologické ochorenie.

Prezident finančne pomohol aj rodine ženy, ktorá už 18 rokov trpí na amyotrofickú laterálnu sklerózu, z toho 10 rokov je plne imobilná a 7 rokov napojená na dýchací prístroj. Je v domácej starostlivosti, jej zdravotný stav sa však stále zhoršuje a potrebuje až dve osobné asistentky. Fyzicky aj finančne matke pomáhajú tri deti, jedno z nich ešte študuje, manžel nežije v spoločnej domácnosti a finančne prispieva len minimálne.

Pomoc od Andreja Kisku dostali tiež rodičia, ktorých syn zomrel na onkologické ochorenie. Napriek tomu, že rodičia sa podieľali na veľmi náročnej starostlivosti o syna aj v nemocnici, musia vrátiť peňažný príspevok na opatrovanie takmer 600 eur za obdobie jeho hospitalizácie. Ani jeden z manželov nepracuje, matka poberá čiastočný invalidný dôchodok, otec až do úmrtia syna poberal opatrovateľský príspevok. Po úmrtí dieťaťa žijú z pomoci v hmotnej núdzi.

Príspevok z januárového platu prezidenta dostala aj žena, ktorej agresívny bývalý manžel míňal peniaze na alkohol. Ako živnostník neplatil odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne a narástli mu dlhy. Žena si na jeho naliehanie zobrala pôžičku, on jej však všetky peniaze zobral. Požiadala o rozvod a odišla zo spoločnej domácnosti. Momentálne žije s tromi deťmi v podnájme, z ktorého sa však bude musieť vysťahovať, pretože bývalý manžel odmieta platiť výživné. Je riadne zamestnaná, má aj niekoľko brigád, no musí splácať pôžičku za bývalého manžela, ktorú si zobrala na svoje meno.

Prezident podporil časťou platu aj pár, ktorý zo skromných prostriedkov vychoval tri malé deti, pričom postupne žil vo viacerých súkromných ubytovniach. Rodine pomohlo zaradenie do projektu Zachráňme životy a umiestnenie v mestskej ubytovni. Ďalšie dieťa už v rodine neplánovali, žena však opäť otehotnela. Napriek tlaku okolia sa rozhodla, že dieťa porodí. Hoci ho chcela dať pôvodne na adopciu, zistila, že sa ho nedokáže vzdať.

Pomoc dostala aj rodina s 9-ročnou dcérkou, ktorej diagnostikovali lymfoblastový lymfóm. Celkový čistý mesačný príjem rodiny pozostáva len z prídavku na dieťa a príjmu manžela z práce na dohodu, čo predstavuje necelých 111 eur.

Časť mzdy Andreja Kisku dostali manželia, ktorí majú obaja diagnostikovaný zhubný nádor hrubého čreva a žijú zo starobných dôchodkov, a ďalší manželský pár s onkologickými ochoreniami a dvoma školopovinnými deťmi, z ktorých už jedno prekonalo rakovinu. Vo veľmi zlej finančnej situácii je aj onkologická pacientka, ktorá sa stará o dve malé deti, pričom jej manžel je na invalidnom dôchodku. A príspevok dostal aj vdovec, ktorý sa stará o 16-ročnú dcéru s ťažkou formou rakoviny.

- Reklama -