Lovecký (TIP): Transparentnosť a korupcia v politike – téma, slogan alebo fráza?

0
TIP (Autor: TIP)

Keď človek začne pátrať po obsahu týchto slov zistí, že slovo transparentnosť a korupcia sú cudzie slová pochádzajúce z latinského transparens (priehľadný, čistý, zreteľný) a corrumpere (nakaziť, nalomiť, oslabiť, znetvoriť, podplatiť). Dalo by sa povedať, že druhé z týchto dvoch cudzích slov sa uchytilo viac ako prvé, ktoré sa na Slovensku ťažko udomácňuje. Asi ešte chvíľu potrvá, kým sa naplní jeho poslanie v politike a z cudzieho slova sa stane slovo „domáce“.

Skúsme si ale pomôcť tým, čo už bolo o týchto slovách veľakrát napísané.

Transparentnosť označuje v politike požiadavku na priehľadné a verejne prístupné konanie zo strany štátu. Prehľadným a čistým by malo byť hlavne to, že sa nič nezakrýva a hlavne neschováva za rôzne zákony a výnimky, s ktorými sa proti transparentnosti často stretávame. Inštitúcie vzhľadom na svoju zložitú vnútornú činnosť sú v mnohom pre bežného človeka ťažko čitateľné a to je živná pôda na rôzne formy skrývania finančných tokov štátu. A od zneužívania verejných prostriedkov je už len krátka cesta k slovu a činu korupcie.

Proti korupcii sa dnes v štátnych a aj verejných inštitúciách síce bojuje rôznymi kontrolami, ale vždy tu zostáva otázka – kto bude kontrolovať kontrolórov? Najúčinnejšou formou tak zostáva jedine verejná kontrola, ktorá ale potrebuje práve transparentnosť zo strany inštitúcií! Požiadavka transparentnosti je tak najúčinnejším prostriedkom boja proti korupcii. V praxi by to malo znamenať, že postupy inštitúcií by mali byť čo najzrozumiteľnejšie čo najširšej verejnosti a výstupy by mali poskytnúť dostatok zmlúv a dokladov, ktoré zdokumentujú, že sa so zverenými verejnými financiami nakladá účelne a zodpovedne.

Takto by sa dala jednoducho asi popísať schéma transparentnosti a boja proti korupcii. Ale prečo to tak nefunguje, na to si musia dať hlavne odpoveď politici a v neposlednom rade aj celá verejnosť, aby sa začala zaujímať o fungovanie štátu, v ktorom žije.

Za pár dní sú tu voľby a naša Strana TIP prináša do tejto problematiky konkrétne riešenia, ktoré sú súčasťou nášho volebného programu.

Poďme 5. marca spolu voliť a tak spolu pomôžme cudziemu slovu „transparentnosť“, aby sa udomácnilo v našom každodennom živote a nielen v čase, keď sa „zvolebnieva“!

- Reklama -