Paška (SNS): Európska únia stráca dych, potrebuje reformu

0
Jaroslav Paška (Autor: SNS)

Ako prvá politická sila túto potrebu zdôraznila uceleným programovým dokumentom Popradské memorandum (Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu – www.popradskememorandum.sk).

Hlasy občanov v celej EÚ, volajúce po reforme únie, silnejú. Ostatné nedávne aktivity britských politikov vo vzťahu k únii a príprava referenda o členstve Británie v únii však naznačujú, že tieto hlasy budú čoraz menej živelné a kroky reformných politikov čoraz viac koordinované a premyslené.

Popradské memorandum, prijaté SNS pred takmer troma rokmi, je v histórii Slovenska prvým programovým dokumentom politickej strany, ktorým tá žiada a navrhuje kroky na zásadnú zmenu európskeho spoločenstva. Memorandum bolo prerokované a podporené partnermi SNS z EFD group v Európskom parlamente, európskym politickým zoskupením Movement for a Europe of Liberties and Democracy – MELD v Paríži, ako aj rakúskymi partnermi SNS, Slobodnou stranou Rakúska vo Viedni a položilo základy súčasného reformného hnutia v Európe.

V dokumente SNS určila 15 oblastí, v ktorých je reforma a zmena hodnotového rebríčka nevyhnutná (napr. zmena manipulatívneho volebného systému do Európskeho parlamentu, zastavenie bezhlavej centralizácie EÚ, ponechanie relevantných kompetencií v rukách národných parlamentov a národných vlád, požiadavka uplatniť sankcie voči krajinám, ktoré podvádzajú a neplnia si povinnosti, požiadavka upraviť fungovanie administratívneho aparátu, rovnaké pravidlá pre všetky členské krajiny, silnejší dohľad nad nadnárodnými monopolmi, spravodlivejšie rozdeľovanie financií v pôdohospodárstve, tlak Bruselu na zrušenie daňových rajov v EÚ, zmeny v oblasti kultúry či jasné nie multikulturalizmu v Európe a pod.).

EÚ sa odkláňa od pôvodnej idey, deklarovanej pri svojom vzniku – a to byť silnou konkurenciou svetových veľmocí, ako zoskupenie národných štátov, naopak smeruje k vytvoreniu európskeho superštátu. Do takej únie sme ale nevstupovali. Aj v kontexte nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ chce SNS zdôrazniť, že Slovenská republika by mala spolu s relevantnými partnermi s rovnakým názorom zvýšiť tlak na Brusel a presadzovať diskusiu a proces návrhov na zmysluplnú reformu únie. Reformu, po ktorej prehnané ambície bruselskej administratívy vládnuť, rozkazovať a nariaďovať slobodným európskym národom, nebudú ničiť dobrú, konštruktívnu a pragmatickú spoluprácu štátov v Európe a po ktorej narastajúca arogancia Bruselu voči oprávneným požiadavkám štátov ich nebude doslova vyháňať zo spoločného európskeho projektu.

- Reklama -