Kaník: Vyhoďme všetkých lekárov, murárov, mechanikov… a určite politikov

0
Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

Tiež si myslím, že do politiky majú prichádzať stále noví ľudia. Ľudia, ktorí majú víziu a odhodlanie meniť zlé veci na dobré. Bodaj by takých bolo čo najviac. Je však jediným kritériom na to kto je prínosom v politike to, či je nový, alebo už v politike pôsobil? Nie je omnoho správnejším kritériom posudzovať výsledky práce každého jedného človeka? Aj v politike?

Skúsme si ukázať na príklade ako by to vyzeralo ak by sa jediným pozitívnym a rozhodujúcim kritériom pre výber človeka v bežnom  živote stalo to, že dotyčný tam ešte nebol, že ešte nič v danej oblasti nerobil.

Predstavte si, že ste chorý a potrebujete napríklad chirurga. Idete za skúseným lekárom, alebo požiadate vyhodiť všetkých lekárov z nemocnice a dáte sa operovať začínajúcim medikom?

Keď idete do autoservisu, zveríte auto do rúk radšej učňovi, alebo skúsenému mechanikovi, ktorí tú prácu už často dobre urobil?

Alebo keď si idete dať postaviť dom, zavoláte brigádnikov, ktorí prvý raz držia tehlu v ruke, alebo skúsených murárov a zručných remeselníkov?

Atď. by som mohol pokračovať.

Samozrejme, že aj medzi tými, ktorí sa pasujú za lekárov, murárov, mechanikov, sú schopní aj neschopní ľudia. Ale to sa dá rozoznať len podľa práce, ktorú doteraz urobili. Ale určite sa nedá povedať, že všetci, čo pracujú v danom odbore, sú neschopní. A to isté platí aj o politikoch.

Ak prevládne názor, že všetkých treba ihneď a naraz vymeniť, bez ohľadu na to, či je za nimi dobrá, alebo žiadna práca a majú byť nahradení novými, o ktorých vieme akurát to, že o nich nič nevieme, môže to dopadnúť ako s človekom ktorý si dá postaviť dom nešikovným amatérom. Spadne mu na hlavu. A keď ho potom bude operovať namiesto skúseného lekára, začínajúci študent medicíny, asi umrie na operačnom stole.

Nikto sa takto nerozumne v živote nespráva, neviem prečo sú teda mnohí presvedčení, že sa tak majú ľudia správať vo voľbách pri rozhodovaní o budúcnosti vlastnej krajiny…

Ľudo Kaník
predseda Demokratov Slovenska – Ľudo Kaník (č. 4)

- Reklama -