Sociálni partneri prerokovali východiská slovenského predsedníctva v Rade EÚ

0
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

„Slovenská verejnosť by mala jasne vedieť, že od 1. júla 2016 sa Slovensko stane tvárou a hlasom Európskej únie, budeme reprezentovať všetkých 28 členských štátov. Budeme ich koordinovať v prípade, že budú mať napríklad rozdielne postoje k významným rozhodnutiam alebo k legislatívnym aktom. Budeme pracovať ako spojovateľ, pokiaľ ide o rôzne vzťahy a koordináciu medzi inštitúciami EÚ, ako je Európsky parlament, ako je Európska rada, ako je Európska komisia, “ povedal po rokovaní Rady solidarity a rozvoja premiér Robert Fico. Zdôraznil, že po prvýkrát v histórii moderného Slovenska máme takúto významnú medzinárodnú pozíciu. „Bude to nepochybne určovať obsah a charakter našej zahraničnej politiky počnúc 1. júlom 2016,“ dodal.

Viac ako tri a pol roka pripravuje rezort zahraničia agendu slovenského predsedníctva v Rade EÚ. „Chceme využiť predsedníctvo Slovenskej republiky na podstatné priblíženie obsahu Európskej únie k našim ľuďom. Aby lepšie chápali, v čom je význam tejto inštitúcie, ako funguje, ako pracuje, aké má bolesti a aké má radosti,“ objasnil premiér Robert Fico. Na tento účel chce použiť normálny ľudský jazyk, zrozumiteľný pre verejnosť.  

Naše dobré zámery môžu významne ovplyvňovať aj ohrozujúce riziká, predovšetkým finančná kríza v Grécku, projekt Nordstram 2, referendum o vystúpení Veľkej Británie z EÚ a riziká spojené s migráciou a bezpečnostné otázky v súvislosti s Ukrajinou a Sýriou,“ spresnil Robert Fico. Je presvedčený, že takúto ťažkú úlohu môže zvládnuť len stabilná vláda. „Pripravme sa na to, čo je predvídateľné, aby sme si uvoľnili ruky na to, že budeme musieť riešiť veci, ktoré sú nepredvídateľné.  Kvalita predsedníctva spočíva práve aj v tom, že musíme byť pripravení reagovať na to, čo nám život prinesie,“ skonštatoval Miroslav Lajčák.

- Reklama -