Glváč: Prijímacie konanie do dobrovoľnej vojenskej je oficiálne spustené, medzi záujemcami je už prvá žena

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

„Myslím, že pri tomto projekte sme našli aj konsenzus politických strán. Zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave a  zákon o bezpečnosti štátu boli prijaté ústavnou väčšinou. A som rád, že už dnes sa ukazuje, že o tento projekt je zo strany verejnosti záujem. Záujemcovia sa nám hlásili už pred spustením oficiálneho náboru,“zhodnotil šéf rezortu obrany.

Plukovník Tomáš Szalai zo Sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR pripomenul, že každý uchádzač musí spĺňať zákonné podmienky. „V prvom rade musí požiadať o prijatie na príslušnej regrutačnej skupine,“ zdôraznil. Ďalej vysvetlil, že urobiť tak môže občan, ktorému vznikla branná povinnosť, alebo ju dobrovoľne prevzal. Záujemca musí byť spôsobilý na právne úkony, mať štátne občianstvo Slovenskej republiky, musí byť bezúhonný, spoľahlivý, ovládať štátny jazyk, musel dosiahnuť najmenej stredné odborné vzdelanie, nesmie byť evidovaný ako občan, ktorý odoprel výkon mimoriadnej služby, byť zdravotne a psychicky spôsobilý, nesmie byť voči nemu vedené trestné stíhanie a musí úspešne absolvovať prijímacie konanie. Do dobrovoľnej vojenskej prípravy môžu byť prijatí tak muži, ako aj ženy, ktoré dobrovoľne prevezmú brannú povinnosť.

Do dobrovoľnej vojenskej prípravy nemožno prijať občana, ktorý vykonáva štátnu službu v služobnom pomere, alebo je zaradený do záloh ozbrojených síl, okrem občana, ktorý bol v minulosti odvedený, ale vojenskú službu nevykonal.

V prijímacom konaní záujemca predkladá vyplnený osobný dotazník, výpis zo zdravotnej dokumentácie, životopis, výpis z registra trestov, občiansky preukaz, doklady o dosiahnutom vzdelaní, o absolvovaných kurzoch, získaní osvedčenia alebo oprávnenia (prípadne ich osvedčené kópie), rozhodnutie o dobrovoľnom prevzatí brannej povinnosti (v prípade, ak ide o občana, ktorému branná povinnosť nevznikla) a čestné vyhlásenia, že sa považuje za spoľahlivého v zmysle príslušného ustanovenia zákona, ovláda štátny jazyk, má štátne občianstvo podľa príslušného ustanovenia zákona, nie je voči nemu vedené trestné stíhanie a bol oboznámený s podmienkami výkonu dobrovoľnej vojenskej prípravy.

Predpokladaný nástup na 12-týždňový výkon dobrovoľnej vojenskej prípravy je v júli 2016.

- Reklama -