Danko (SNS): Stojíme na strane živnostníkov

0
Andrej Danko, Predseda SNS (Autor: SITA)

Živnostníci nesú najväčšie riziko a ručia celým svojim majetkom za podnikanie. SNS sa dlhodobo zasadzuje za uľahčenie podnikania slovenských živnostníkov a za koncepčné riešenia pre zlepšenie ich situácie, za znižovanie odvodov a odbremenenie ich od prílišnej administratívnej záťaže. Už len množstvo byrokracie a neustále sa meniace zákony a nové predpisy šité horúcou ihlou ich odvádzajú od reálneho podnikania a prevádzkovania živnosti.

SNS vo svojom volebnom programe navrhuje zmeny v daňovej a odvodovej politike, ktoré by vylepšili podnikateľské prostredie a vytvorili podmienky pre spravodlivejšie prerozdeľovanie hodnôt, ktoré sú vytvorené účastníkmi trhu na Slovensku. Občania, živnostníci, malé i stredné firmy na strane jednej a globálne monopoly, banky, oligarchovia na strane druhej. SNS nepochybuje, na ktorej strane by mal stáť štát so svojím verejným rozpočtom.

SNS pre uľahčenie situácie a podnikania živnostníkov navrhuje napr. zrušenie daňových licencií, zníženie dane z príjmov fyzických a právnických osôb na úroveň 19%. Navrhuje tiež znížiť sadzbu DPH na úroveň 10% pre všetky slovenské potravinárske výrobky z dvora a na služby v cestovnom ruchu a kúpeľníctve. Práve rozvoj kúpeľníctva a podnikanie v tejto oblasti považuje SNS za jedinečnú možnosť rozvoja našej ekonomiky i cestovného ruchu, keďže Slovensko je výnimočné v počte termálnych a minerálnych prameňov a práve túto skutočnosť by malo využiť.

Zároveň však SNS navrhuje prijatie zákona o zdanení monopolov a bánk a zavedení osobitného zdanenia do výšky minimálne 6%. Práve banky či telekomunikačné spoločnosti dlhodobo zneužívajú svoje dominantné postavenie na trhu v neprospech svojich klientov – občanov, malých i stredných podnikateľov a živnostníkov. Podľa SNS treba tiež zaviesť minimálne 6-percentnú osobitnú daň z obratu obchodných reťazcov.

- Reklama -