Ministrovi životného prostredia sa v podnikaní s drevom darí, Šanca navrhuje obmedziť vývoz dreva

0
Peter Žiga, minister hospodárstva (Autor: SITA)

Firma sa hneď na úvodnej stránke svojho webu pýši rastom realizovaného objemu dreva z ktorého vyplýva, že sa jej začalo dariť najmä po nástupe súčasnej vlády Roberta Fica.

Podľa Európskej komisie má drevospracujúci priemysel dôležitú úlohu pri zachovávaní zamestnanosti vo vidieckych oblastiach, keďže poskytuje viac ako tri milióny pracovných miest v 344-tisíc podnikoch.

„Na Slovensku to však tak nie je. Zamestnancov v drevospracujúcom priemysle z roka na rok ubúda a export dreva stúpol v posledných rokoch takmer dvojnásobne. Výsledkom je nedostatok suroviny pre domácich spracovateľov dreva a následné rušenie výroby, krach drevospracujúcich firiem a rast nezamestnanosti,“ vysvetľuje podpredseda strany Šanca Szilárd Both.

Podľa neho vytvorí spracovanie 270 metrov kubických surového v priemere 1 pracovné miesto. Ak v posledných rokoch stúpol vývoz surového dreva zo Slovenska o 1,3 milióna kubických metrov na 3,4 milióna kubíkov, prišlo tak Slovensko o 12 600 pracovných  miest.

„Musíme podporiť domáce firmy a garantovať aj menším spracovateľom dreva ročné objemy, aby mohli investovať do inovácií a prijímať ľudí. A exportovať by som dovolil len prebytočné objemy,“ navrhuje riešenie Both.

- Reklama -