SaS: Polícia zrejme zmanipulovala zápisnicu nehody

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„Som presvedčený, že drvivá väčšina policajtov sú čestní a slušní ľudia, ktorí sú ochotní obetovať zdravie či život za bezpečnosť nás všetkých. No tak ako aj v iných oblastiach aj v radoch policajtov sa nájdu čierne ovce. Ich zlyhania sú kryté nadriadenými, policajnou inšpekciou či najvyššími politickými predstaviteľmi. Toto pokladáme za nesprávne,“ povedal na úvod dnešnej tlačovej konferencie podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Pred novinárov predstúpil Rudolf Čambora, ktorý mal ísť dňa 1. augusta 2013 v dopoludňajších hodinách na svojom motocykli po hlavnej ceste v okrese Čadca rýchlosťou 50 km/h. Z vedľajšej cesty mu vošlo do dráhy vozidlo a došlo k nehode. Policajt mal na mieste do zápisnice zapísať dĺžku brzdnej dráhy 4,4 metra, a to do viacerých dokumentov. „Najprv mi bola vyplatená škoda spôsobená na motocykli zo zákonnej poistky vodiča auta vo výške 1980 eur a neskôr som bol označený za vinníka dopravnej nehody. A to na základe zmeny v dokumentoch, kde bol opravený údaj o brzdnej dráhe motocykla zo 4,4 metra na 8,8 metra. Znalcom tak bolo určené, že vodič sa na motocykli pohyboval rýchlosťou okolo 100 km/h. Na dokladoch neboli žiadne podpisy, a tak som to odmietol podpísať,“ informoval Čambora.

Na základe tohto začala prípad vyšetrovať inšpekcia. „Pýtam sa, čo sa stalo? Bola mi uhradená škoda, čiže niekto musel dospieť k záveru, že som nevinný. Keďže som odmietol dokumenty podpísať, bol mi uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na obdobie šesť mesiacov a niekoľko pokút. Ale vodič, ktorý spôsobil nehodu, nedostal nič,“ dodáva Čambora s tým, že vyšetrovateľ sa nepriznal, že vodič auta je jeho sused. „Bývajú vedľa seba, tak ako ho môže nepoznať?“ pýtal sa Čambora a napriek tomu si myslí, že až 90 percent policajtov na dopravnom oddelení Čadca sú slušní ľudia.

Podľa tímlídra SaS pre spravodlivosť Alojza Baránika ide o systémovú vadu, pretože inšpekcia polície funguje len ako zložka ministerstva vnútra. Je to maximálne neprirodzené nakoľko policajti vyšetrujú sami seba. „Toto je predsa nemysliteľné. Potrebujeme nezávislú policajnú inšpekciu, ktorá bude podliehať inému orgánu, ako je minister vnútra. V tomto konkrétnom prípade je vec o to zložitejšia, že zrejme došlo k poistnému podvodu alebo aj trestnému činu zneužitia právomoci verejného činiteľa. Policajná inšpekcia nefunguje a preto musíme urobiť zásadné kroky, aby sa to zmenilo,“ povedal na záver Baránik.

- Reklama -