Babitzová (Šanca): Unáhlený podpis zmluvy môže ohroziť výstavbu obchvatu

0
Eva Babitzová, predsedníčka strany Šanca (Autor: SITA)

„Schvalenie najväčšej verejnej investície za ostatné štyri roky len 17 dní pred voľbami vyvoláva veľa otázok. A ešte o to viac, že ministerstvo financií nechalo odborníkom a verejnosti na posúdenie analýzy výhodnosti jediný deň,“ upozorňuje predsedníčka strany ŠANCA Eva Babitzová.

Tá nespochybňuje, že Bratislava a južné okresy potrebujú rýchlostnú cestu R7, ale prístup vlády spochybňuje kvalitu odbornej prípravy projektu. „Skôr to pripomína január 2010, kedy prvá vláda R. Fica s veľkou pompou schvaľovala tretí predvolebný PPP balík. Dokonca sa vtedy ešte pred voľbami stihli začať výkopové práce. Až po voľbách sa prišlo na to, že projekt je tak neodborne pripravený, že ho koncesionár nevedel realizovať a začiatok výstavby tunela Višňové sa odložil o štyri roky,“ vysvetľuje Babitzová.

Úspešné spustenie PPP projektu so skoro dvojmiliardovým rozpočtom je podľa nej náročná záležitosť a príliš veľa detailov naznačuje, že odborná príprava projektu nie je dostatočná. „Od premrštenej odhadovanej ceny, cez nezrovnalosti vo výpočtoch až po prepisované analýzy, práca vládnych úradníkov skôr pripomína prístup pokus-omyl s jediným jasným cieľom – podpísať zmluvu do volieb,“ myslí si Babitzová.

„Obávame sa, že nedostatočná odbornosť pri príprave PPP projektu obchvatu môže ohroziť a spomaliť výstavbu, preto vyzývame vládu, aby neprijímala odborne nedotiahnuté rozhodnutia,“ apeluje Babitzová.

Ak je spoločným záujmom vlády, investora, samospráv a  občanov urýchlené spustenie výstavby, mali by podľa nej vláda spolu s investorom pristupovať k odpisu zmluvy v súčasnom stave veľmi opatrne. „V opačnom prípade môžu problémy po voľbách priniesť neželané vytriezvenie nielen pre občanov, ale aj investora,“ uzatvára Babitzová.

- Reklama -