Faktor (KDH): Minister zdravotníctva musí preveriť ceny nemocnice ministerstva vnútra

0
Marian Faktor (Autor: KDH)

Minister zdravotníctva Viliam Čislák musí preveriť rast cien, ktoré od 1. 1. 2016 platí Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) novej nemocnici Ministerstva vnútra SR (MV SR) v Bratislave. „Niečo nie je v poriadku, ak úplne novej nemocnici za 50 mil. eur zvýši poisťovňa medziročne cenu z 2847 eur na 5474 eur. To je prípad platby za hospitalizáciu na ARO v tejto nemocnici,“ upozorňuje expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor.

Štátna VšZP totiž od nového roka zvýšila viaceré platby za hospitalizácie v novej Nemocnici MV SR, a to o 41 až 108 percent. „Iné všeobecné nemocnice, v ktorých majú 20-ročné postele a opadáva v nich omietka, môžu o takomto zvýšení iba snívať. Ceny sú dokonca vyššie aj v porovnaní s fakultnými nemocnicami, a to o 30 a viac percent,“ upozorňuje M. Faktor. Fakultné nemocnice pritom riešia komplikovanejšie prípady ako nemocnice všeobecné.

Podľa experta KDH pre zdravotníctvo je cenotvorba VšZP v prípade tejto nemocnice podozrivá aj preto, že prevádzkové náklady nových nemocníc sú nižšie ako tých starších. Nemocnicu MV SR otvorili len štyri mesiace dozadu, priemerný vek ostatných slovenských nemocníc je 44 rokov. „Prevádzka starého auta je vždy drahšia ako nového. Nemusíte byť ekonóm, ani minister, aby ste vedeli, že tu niečo nesedí,“ dodáva M. Faktor. Práve nižšie náklady na prevádzku nových nemocníc, ako aj dôstojné prostredie pre pacientov, sú cieľ investícií vo výške 500 mil. eur, s ktorými počíta KDH v programe Zdravá spoločnosť.

Problémy s Nemocnicou MV SR boli už pri jej otvorení minulý november, keď sa bežná verejnosť nevedela istý čas objednať na vyšetrenia. „Ak takto vyzerá modernizácia nemocníc a zvyšovanie úrovne starostlivosti pre pacienta v podaní SMER-u, nemal by už dostať príležitosť v nej po voľbách pokračovať,“ upozorňuje M. Faktor. Podľa neho musí minister Čislák bez ohľadu na blížiace sa voľby okamžite po dokončení kontroly cien VšZP vyvodiť dôsledky.

Vyššie ceny podľa M. Faktora neobháji ani argumentom, že nová nemocnica poskytuje špičkovú medicínu, pre ktorú využíva modernejšie a drahšie prístroje, čo niečo stojí. „Kvalitnú starostlivosť zabezpečujú v rámci svojich možností aj staršie nemocnice, a to za výrazne nižšie ceny. Alebo to tak nie je?“ pýta sa M. Faktor.

Podľa KDH neobstojí ani argument, že ide o rezortnú nemocnicu so špeciálnym režimom. Takou nemocnicou bola Nemocnica MV SR aj v minulosti a mala štandardné ceny. Navyše špeciálny režim sa týka pár prípadov, a teda nie je dôvodom na takýto nárast.

Prípad nemocnice MV SR je podľa M. Faktora dôsledkom toho, že SMER napriek prísľubom doteraz nezaviedol platbu za diagnózu – DRG. „Nielen tento prípad ukazuje, že väčšia spravodlivosť a transparentnosť neboli cieľom SMER-u v zdravotníctve tieto štyri roky. KDH sa zaväzuje, že DRG zavedie do roka,“ dodáva M. Faktor.

- Reklama -