Fiko (SaS): Toho kto dáva sa nikto nepýta odkiaľ berie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Ako mi vtedy prezradil, za nižšou cenou plynu nebola žiadna dohoda s dodávateľom, ale doplácanie z bytového fondu. Obyvatelia ho vtedy prekukli a do podkrovného bytu sa namiesto neho nasťahoval nový nájomca, akýsi pán Kiška. Pán Fiko ostal napriek tomu v dome naďalej pôsobiť ako správca, onedlho mu však končí zmluva. O jej predĺžení budú obyvatelia hlasovať o tri týždne na domovej schôdzi. Záujemcov o správu domu je viacero, preto som sa pána Fika opýtal, ako si svoj úspech poistil tentoraz?

Pán Fiko, pred dvoma rokmi Vám to s tým bytom v podkroví nevyšlo. Čo sa podľa Vás stalo?

Nuž, ľudia sú nevyspytateľní. Dáte im prst, chcú celú ruku. S tým som vtedy nerátal. Dnes som však už pripravený na všetko.

Čo to znamená? Čo chcete obyvateľom ponúknuť tentoraz?

Vtedy som si myslel, že keď ľudia budú platiť menej, pocítia to vo svojej peňaženke a budú radi. Ale ako som zistil, toto nestačí. Ľudia musia nielen cítiť, ale aj vidieť. Preto som sa tentoraz rozhodol im dať peniaze priamo do ruky.

Opäť mi však nedá neopýtať sa, to ste taký bohatý, že môžete takto rozdávať?

(Smiech) Bohatý som, to áno, za tie roky správy domu sa mi podarilo uliať dosť pre mňa aj kamarátov, ale predsa nebudem dávať zo svojho. Do bytového fondu som si súčasne od ľudí cez rôzne skryté poplatky naťahal dosť na to, aby som im pár drobných mohol pustiť naspäť.

Ale ako to chcete ľuďom zdôvodniť?

Pozrite sa, toho kto dáva sa nikto nepýta odkiaľ berie. A keby sa náhodou niekto opýtal, môžem povedať trebárs, že je to preplatok za plyn.

Preplatky sú ale vyplácané dodávateľom plynu, nie správcom.

Tak poviem, že s bytovým fondom som dobre hospodáril a chcem sa o tento pocit podeliť aj s ostatnými. A to nielen slovne ale aj finančne. A aby som to mal za čo schovať, každému dám podľa toho, koľko platil za plyn. Volajme to teda “vratka”.

Povedali ste, že sa chcete podeliť s pocitom dobrého hospodárenia. Pokiaľ však viem, dom má viacero problémov, ktoré ste vôbec neriešili.

Ak narážate na tú zdravotnú sestričku z prízemia, ktorú pri každom daždi vytopí, tá diera v odkvapovej rúre vznikla ešte za predošlého správcu, on je všetkému na vine. A na to horné nezateplené poschodie, kde sú dva učiteľské byty nám žiaľ nevydalo. Ale nech nefrflú, za tie peniaze som vybavil, že všetci dôchodcovia z domu môžu cestovať električkou po celom meste zadarmo.

Takže tie peniaze na električky zadarmo sú opäť z bytového fondu? Ľudia o tom vedia? A nie je to nefér voči ostatným uchádzačom o funkciu správcu?

Ako raz povedal jeden môj dobrý kamarát Paľo Maška, ten čo nám robil to zateplenie – Vyhraj voľby a môžeš všetko!

- Reklama -