Novotný (Šanca): SMER a 500

0
Podpredseda strany Šanca Viliam Novotný (Autor: SITA)

Sestier, ktoré sú 12-ty deň mimo svojich pracovísk, je v súčasnosti 500.

Odišli, lebo vláda ich ignorovala. Schválili im zákon o platoch, ktorý im garantuje nižšie mzdy ako mali. Tak sa vládnej mašinérii postavili. Protestovali, posielali memorandá, podali výpovede. Vláda však s nimi arogantne nerokovala. A aj keď si to minister s premiérom určite nechceli pripustiť, tak 1. februára odišli z nemocníc.

Situácia je Prešove, Žiline a Trnave kritická a ešte dlho bude. Jednoducho stovky vysokokvalifikovaných sestier niet ako nahradiť. Aj keď Smer zmobilizoval, čo sa dalo, a posťahoval sestry zo sociálnych zariadení, iných nemocníc aj tie, čo už v zdravotníctve nepracovali.

Včera a dnes ráno sme o sestrách a situácii v zdravotníctve rokovali v parlamente. Bez akéhokoľvek uchopiteľného výsledku. Z vystúpenia dvoch zodpovedných odborníkov Smeru na danú problematiku, ministra Čisláka a predsedu výboru Rašiho, sme sa o riešení a dodržaní premiérovho sľubu o otvorených dverách na návrat sestier nič nedozvedeli. Bľabotali niečo o úspechoch svojej strany v zdravotníctva, o ktorých vedia leda oni.

Takže vidím to tak, že majú na sestričky trojbodový plán:

1) vyčkať do volieb 5. marca a predstierať, že je všetko v poriadku

2) vyhladovať sestry – veď nebudú mať dovtedy príjem

3) a potom prijať koľko bude treba

No len aby tu ešte boli. Pretože časť z nich sa určite vyberie do zahraničia. Sestry totiž chýbajú všade, len na Slovensku smerákom nie. Niektoré odídu do iných nemocníc, ambulancií či sociálnych služieb. A niektoré sa možno aj so sklopenými hlavami vrátia do pôvodných nemocníc. Skrátka, rozptýlia sa v čase a priestore. A budú veľmi chýbať pacientom v Prešove, Žiline a Trnave. Nahradiť ich rovnakou kvalitou bude trvať v týchto nemocniciach roky.

No možno to malo aj tak zmysel, veď tých 300 spartských bojovníkov otočilo vojnu s Perziou. Možno tých slovenských 500 sestier obráti verejnú mienky v prospech zásadnej zmeny zdravotníctva.

- Reklama -