Lukačovičová (Šanca): Budú sa vratky za plyn zdaňovať?

0
Šanca (Autor: Šanca)

Keďže som účtovník a ekonóm, poštové poukážky, ktoré sú v týchto dňoch doručované ma zaujímajú z profesionálneho hľadiska. Za aký príjem sa bude vratka plynu považovať, a čo je pre mňa dôležitejšie, akým spôsobom budú občania takýto príjem zdaňovať?

Každý príjem občana Slovenskej republiky je nejakým spôsobom zadefinovaný v zákone o dani z príjmov, kde je jasne napísané, či je alebo nie je predmetom dane, prípadne či ho zákon od dane oslobodzuje.

Keďže odosielateľom je Ministerstvo hospodárstva a vratka sa oficiálne volá štátny príspevok pre odberateľov plynu mám silné podozrenie, že ide o prostriedky zo štátneho rozpočtu, teda o peniaze nás všetkých. Pri podrobnom preštudovaní oslobodených príjmov som našla iba jedno písmeno, ktoré by mohlo takéto príjmy občanom oslobodiť. V § 9, odstavec 2, písmeno j) zákona sa hovorí o oslobodení:

„…..  podpory a príspevky poskytované z prostriedkov štátneho rozpočtu, rozpočtov obcí, vyšších územných celkov a štátnych fondov vrátane nepeňažného plnenia okrem platieb prijatých ako náhrada za stratu príjmu alebo v súvislosti s výkonom činností, z ktorých plynú príjmy podľa § 5 a 6.“

Mám preto v tejto súvislosti pár otázok. Ak sa jedná o výdavky štátneho rozpočtu, boli zahrnuté v schválenom rozpočte na tento rok? To naozaj sa takýmto spôsobom rozhoduje o peniazoch nás všetkých? Nebolo by namieste, aby občania dostali ubezpečenie, že sa jedná o príjmy oslobodené od dane? Nestane sa, že zrazu o rok sa zistí pri podávaní daňových priznaní, že je potrebné príjmy minimálne uviesť do daňového priznania?

V prípade, že by nešlo o príjmy oslobodené od dane, takto o rok môže ostať veľmi veľa občanov prekvapených. Ak budú musieť totiž tento príjem priznať, nebude stačiť, že im ako zamestnancom urobí zamestnávateľ ročné zúčtovanie dane. Kvôli vratkám za plyn si budú musieť podať sami daňové priznanie.

- Reklama -