Droba (SaS): Chcem, aby tento štát konečne riadil manažér

0
Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

A právnikom je aj dnešný premiér Fico. Ak k tomu prirátame ďalších JUDr. vo významných štátnych funkciách, prídeme k záveru, že Slovensko po novembri 1989 významne ťahali právnici.

Ale kam ho ťahali? Nuž, viacerými smermi. Ale paradoxom na celej veci je, že napriek tomu, alebo možno práve preto, je slovenský právny systém jedna neprehľadná džungľa, vymáhateľnosť práva je na mizernej úrovni, ústavný súd vydáva protirečivé rozhodnutia, súdy v analogických veciach vydávajú odlišné rozsudky, takže spravodlivosť ako dôležitý atribút spokojnosti občanov a ich lojality k štátu  je jedno veľké fiasko.

Ďalším ohromným paradoxom je, že sa prijíma kopa zložitých právnych úprav so zdôvodnením, že  majú slúžiť v boji proti korupcii, no ich efekt je nulový. Beztrestnosť vyvolených je najväčšia pliaga slovenskej spoločnosti.

Netvrdím, že za všetko zlo môžu právnici. A vnímam, že Mikuláš Dzurinda bol povolaním technik a Iveta Radičová sociologička. Jasne však vidím jeden spoločný menovateľ všetkých ponovembrových premiérov: NIKTO Z NICH NEMAL MANAŽÉRSKE SKÚSENOSTI S RIADENÍM VEĽKEJ ORGANIZÁCIE. Možno riadili pred nástupom do politiky pár jednotlivcov, ale nikdy veľké celky s hromadou horizontálnych a vertikálnych vzťahov a s delegovanými kompetenciami. Slovensko na dnešnom stupni vývoja jednoducho potrebuje schopného manažéra, ktorého kvalifikáciou je riadiť. Ženu alebo muža, to je úplne jedno.

Manažérov je dodnes v politike ako šafránu. A aj tí, čo v nej sú, nikdy nekopali v manažmente prvú ligu. S výnimkou Andreja Kisku, Ivana Štefanca a Jozefa Kollára (jeden je dnes prezident, druhý europoslanecv Bruseli a tretí opäť bankár v Moskve). A aby som bol férový, za CEO sa svojim predchádzajúcim pôsobením kvalifikujú ešte Sulík, Miškov, Matovič a pár ľudí zo Smeru (Počiatek, Kamenický a Petráš). Prečo sa ale do verejnej služby nehlásia ľudia ako Trnka, Barta, Majoroš, Škodný, Lančarič a Vida? Dôvody na to určite majú, no Slovensko ich dnes potrebuje ako soľ. Ľudí, ktorí vedia riadiť organizáciu a jej rozpočet, viesť tím, prijímať tých najlepších a vyhadzovať tých najslabších. Inak sa z miesta nepohneme.

Na Slovensku neexistuje vysoká škola premiérska ani vysoká škola politická, akú mali komunisti, aby aj tí robotníci, ktorí sa „prestrieľali“ na vrchol červenej nomenklatúry, mohli mať tituly. Aby bolo jasno, po žiadnom politickom štátnom inštitúte nevolám. Len sa pýtam, kto iný by mal riadiť tento štát, ak nie tí, ktorí dokázali, že riadiť vedia, majú na to kvalifikáciu a prípadne aj titul MBA?

To, po čom volám, je zdravý úsudok voliča, ktorý by si mal všímať nielen to, ako politik nahlas a rýchlo rozpráva, ako silno búcha päsťou o stôl, ale čo vo svojom civilnom živote robil a čo dokázal.

Politici dnes prechádzajú voľbami a na základe volebných výsledkov a politických dohôd obsadzujú vysoké štátne funkcie. V poriadku, beriem. Ale veľmi si želám, aby po nasledujúcich voľbách viedol Slovensko skúsený manažér. Niekto, kto riadil veľkú organizáciu, niekto, pre koho by premiérska stolička bola veľkou životnou výzvou uspieť v službe pre občanov, slovom, vrchol kariéry. Skrátka formát.

Nie provinčný príštipkár, čo necháva unášať ľudí či zháňa čierne peniaze vlastnou hlavou.

- Reklama -