Majer (TIP): Diplomové práce z praxe

0
TIP (Autor: TIP)

V súčasnej dobe vysoké školy, školitelia, často vypisujú témy diplomových prác, ktoré reálne nikto nepotrebuje. Často sa na zozname rok čo rok objavujú tie isté témy, len s minimálnym odlíšením a výsledky týchto prác sú rovnaké. Študentov to jednak láka odpisovať, však prečo si to neuľahčiť, ale takto sa študent len veľmi málo naučí, ako to funguje v praxi.

Dobrým riešením je, ak si študent vymyslí tému diplomovej práce sám, na čo má právo a preukáže tak iniciatívu, že ho skutočne zaujíma daná problematika. Písať prácu na tému, ktorá vás baví, alebo sa s ňou chcete zaoberať aj po skončení štúdia je pre vás mnohonásobne ľahšie a zmysluplnejšie.

Ešte lepším riešením je písať diplomovú prácu o riešení reálnych problémov. Témy by po konzultácii s garantom predmetu zadávali firmy, prípadne štátne organizácie. Študenti by tak pracovali na riešení problémov z praxe, čo by malo prínos pre firmu, ale aj školiteľa a študenta, ktorý by si overil svoje teoretické schopnosti nadobudnuté počas štúdia. Následne by bola možnosť uplatnenia študenta v spoločnosti, pre ktorú robil výskum a navrhoval riešenie. Spokojní by boli všetci. Školiteľ, že predsa len študenta niečo naučil. Firma, že získala šikovného, iniciatívneho pracovníka a študent, že sa po získaní diplomu neocitne na listine úradu práce.

- Reklama -